Spaghetti z bakłażanem i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Spaghetti z bakłażanem i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1715780675603.jpg&w=3840&q=75)
1 porcja: 7,50 zł | 4 porcje: 30 zł | Cena skalkulowana na podstawie zakupów w popularnym dyskoncie w dniu 9.05.2024 r.
0
0 / 0
1 porcja: 7,50 zł | 4 porcje: 30 zł | Cena skalkulowana na podstawie zakupów w popularnym dyskoncie w dniu 9.05.2024 r.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella spaghetti
4 szt. średnie świeże pomidory
1 szt. cebula mała
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa
2 szt. małe bakłażany
8 szt. pomidorki koktajlowe
10 szt. czarne oliwki drylowane
100 g parmezan
1 pęcz. kilka listków bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Bakłażan kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 min. Odsączamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy, na małym ogniu.
W tym czasie przygotowujemy sos na bazie pomidorów. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy.
Dodajemy pomidory i dusimy 15 minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone w plastry oliwki i przepołowione pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z sosem.
Podajemy posypane parmezanem.