Spaghetti z bakłażanem i pomidorami

Lubella
Spaghetti z bakłażanem i pomidorami

0

0 / 0

1 porcja: 7,50 zł | 4 porcje: 30 zł | Cena skalkulowana na podstawie zakupów w popularnym dyskoncie w dniu 9.05.2024 r.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella spaghetti

4 szt. średnie świeże pomidory

1 szt. cebula mała

2 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa

2 szt. małe bakłażany

8 szt. pomidorki koktajlowe

10 szt. czarne oliwki drylowane

100 g parmezan

1 pęcz. kilka listków bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie


1

Bakłażan kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 min. Odsączamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy, na małym ogniu.

2

W tym czasie przygotowujemy sos na bazie pomidorów. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.

3

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy.

4

Dodajemy pomidory i dusimy 15 minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone w plastry oliwki i przepołowione pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z sosem.

6

Podajemy posypane parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły