Knedle ze śliwkami

Lubella
Knedle ze śliwkami

0

0 / 0

Knedle ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Miękkie ciasto ziemniaczane z sezonowymi owocami najlepiej smakuje w towarzystwie zasmażki z bułki tartej i kwaśnej śmietany. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

250 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

0.50 łyżecz. sól

500 g śliwki

2 łyżka cukier

100 g bułka tarta

100 g masło

200 g śmietana 18%

1 łyżecz. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.

2

Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz sól. Wyrób gładkie ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.

3

Odetnij kawałek ciasta, rozwałkuj na grubość około 1 cm. Śliwkę przekrój na pół, wyjmij pestkę i do środka każdej połówki włóż trochę cukru. Zawiń śliwkę w ciasto, formując kulkę. Powtórz czynność ze wszystkimi śliwkami.

4

Wrzucaj knedle do gotującej się osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

5

Na patelni roztop masło, a następnie dodaj bułkę tartą. Smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.

6

Ugotowane knedle polej smażoną bułką tartą, a następnie podawaj z kleksem śmietany. Dla smaku możesz posypać je cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

888

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

128

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły