Knedle ze śliwkami
Lubella
Knedle ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Miękkie ciasto ziemniaczane z sezonowymi owocami najlepiej smakuje w towarzystwie zasmażki z bułki tartej i kwaśnej śmietany. Smacznego!
0
0 / 0
Knedle ze śliwkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad. Z pewnością zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Miękkie ciasto ziemniaczane z sezonowymi owocami najlepiej smakuje w towarzystwie zasmażki z bułki tartej i kwaśnej śmietany. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
250 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
500 g śliwki
2 łyżka cukier
100 g bułka tarta
100 g masło
200 g śmietana 18%
1 łyżecz. cukier puder do posypania
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz sól. Wyrób gładkie ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.
Odetnij kawałek ciasta, rozwałkuj na grubość około 1 cm. Śliwkę przekrój na pół, wyjmij pestkę i do środka każdej połówki włóż trochę cukru. Zawiń śliwkę w ciasto, formując kulkę. Powtórz czynność ze wszystkimi śliwkami.
Wrzucaj knedle do gotującej się osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni roztop masło, a następnie dodaj bułkę tartą. Smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowane knedle polej smażoną bułką tartą, a następnie podawaj z kleksem śmietany. Dla smaku możesz posypać je cukrem pudrem.