Polpette al sugo z makaronem
Lubella
Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3171
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
258
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
350 g makaron świderki lubella
100 ml przecier pomidorowy łowicz
500 szt. mięso mielone wołowe
1 szt. bułka
100 ml mleko
1 szt. jajko
3 szt. ząbki czosnku
2 szt. cebula
2 szt. pomidory w puszce
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. majeranek
1 szt. parmezan do posypania
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia.
Mielone mięso wołowe przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i majerankiem. Dodajemy jajko i namoczoną bułkę. Całość dokładnie mieszamy.
Z mięsa formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pulpety z każdej strony na rumiany kolor, a następnie ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cukrem.
Do sosu pomidorowego dodajemy klopsiki i makaron. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Polpette al sugo przed podaniem posypujemy parmezanem.