Polpette al sugo z makaronem

Lubella
Polpette al sugo z makaronem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g makaron świderki lubella

100 ml przecier pomidorowy łowicz

500 szt. mięso mielone wołowe

1 szt. bułka

100 ml mleko

1 szt. jajko

3 szt. ząbki czosnku

2 szt. cebula

2 szt. pomidory w puszce

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. majeranek

1 szt. parmezan do posypania

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia.

Mielone mięso wołowe przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i majerankiem. Dodajemy jajko i namoczoną bułkę. Całość dokładnie mieszamy.

Z mięsa formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pulpety z każdej strony na rumiany kolor, a następnie ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cukrem.

Do sosu pomidorowego dodajemy klopsiki i makaron. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Polpette al sugo przed podaniem posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3171

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

178

gram

Tłuszcze

258

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły