Polpette al sugo z makaronem

Lubella

Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3171
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
258
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
350 g makaron świderki lubella
100 ml przecier pomidorowy łowicz
500 szt. mięso mielone wołowe
1 szt. bułka
100 ml mleko
1 szt. jajko
3 szt. ząbki czosnku
2 szt. cebula
2 szt. pomidory w puszce
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. majeranek
1 szt. parmezan do posypania
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia.
Mielone mięso wołowe przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i majerankiem. Dodajemy jajko i namoczoną bułkę. Całość dokładnie mieszamy.
Z mięsa formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pulpety z każdej strony na rumiany kolor, a następnie ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cukrem.
Do sosu pomidorowego dodajemy klopsiki i makaron. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Polpette al sugo przed podaniem posypujemy parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3171
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
258
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.