Polpette al sugo z makaronem

Lubella
Polpette al sugo z makaronem

0

0 / 0

Polpette al sugo z makaronem to klasyczne danie włoskiej kuchni, które składa się z delikatnych pulpecików z mięsa wołowego duszonych w aromatycznym sosie pomidorowym. To idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie smakuje z parmezanem na wierzchu. Życzymy smacznego!

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g makaron świderki lubella

100 ml przecier pomidorowy łowicz

500 szt. mięso mielone wołowe

1 szt. bułka

100 ml mleko

1 szt. jajko

3 szt. ząbki czosnku

2 szt. cebula

2 szt. pomidory w puszce

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. majeranek

1 szt. parmezan do posypania

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia.

3

Mielone mięso wołowe przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

4

Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, papryką słodką i majerankiem. Dodajemy jajko i namoczoną bułkę. Całość dokładnie mieszamy.

5

Z mięsa formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pulpety z każdej strony na rumiany kolor, a następnie ściągamy z patelni.

6

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajmy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cukrem.

7

Do sosu pomidorowego dodajemy klopsiki i makaron. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

8

Polpette al sugo przed podaniem posypujemy parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły