Makaron ze szparagami i cukinią
Lubella
Makaron ze szparagami i cukinią to idealny wybór dla wszystkich fanów lekkich, kremowych i orzeźwiających potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i elegancką kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
928
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Makaron ze szparagami i cukinią to idealny wybór dla wszystkich fanów lekkich, kremowych i orzeźwiających potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i elegancką kolację.
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron rurki lubella express
200 g szparagi zielone
100 g cukinia tarta
1 szt. szalotka
1 szt. masło
3 łyżka mascarpone
1 szt. jajko
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Odciąć zdrewniałe końce szparagów i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórką. Szalotkę drobno posiekać.
Jajko wymieszać z mascarpone na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię, dodać masło i obsmażyć szparagi około 3 minut, tak, aby nadal były chrupkie. Następnie dodać szalotkę oraz cukinię i smażyć kolejne 3 minuty.
Zdjąć patelnię z ognia i wlać masę z mascarpone. Zamieszać, aby powstał kremowy sos, który pokryje warzywa.
Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Podawać ze świeżą kolendrą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
928
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.