Makaron ze szparagami i cukinią
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Makaron ze szparagami i cukinią](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1720422822330.jpg&w=3840&q=75)
Makaron ze szparagami i cukinią to idealny wybór dla wszystkich fanów lekkich, kremowych i orzeźwiających potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i elegancką kolację.
1
0 / 0
Makaron ze szparagami i cukinią to idealny wybór dla wszystkich fanów lekkich, kremowych i orzeźwiających potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i elegancką kolację.
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron rurki lubella express
200 g szparagi zielone
100 g cukinia tarta
1 szt. szalotka
1 szt. masło
3 łyżka mascarpone
1 szt. jajko
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Odciąć zdrewniałe końce szparagów i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórką. Szalotkę drobno posiekać.
Jajko wymieszać z mascarpone na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię, dodać masło i obsmażyć szparagi około 3 minut, tak, aby nadal były chrupkie. Następnie dodać szalotkę oraz cukinię i smażyć kolejne 3 minuty.
Zdjąć patelnię z ognia i wlać masę z mascarpone. Zamieszać, aby powstał kremowy sos, który pokryje warzywa.
Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Podawać ze świeżą kolendrą.