Makaron ze szparagami i cukinią

Lubella
Makaron ze szparagami i cukinią

0

5 / 1

Makaron ze szparagami i cukinią to idealny wybór dla wszystkich fanów lekkich, kremowych i orzeźwiających potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno na letni obiad dla całej rodziny, jak i elegancką kolację.

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron rurki lubella express

200 g szparagi zielone

100 g cukinia tarta

1 szt. szalotka

1 szt. masło

3 łyżka mascarpone

1 szt. jajko

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

2

Odciąć zdrewniałe końce szparagów i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce razem ze skórką. Szalotkę drobno posiekać.

3

Jajko wymieszać z mascarpone na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

4

Rozgrzać patelnię, dodać masło i obsmażyć szparagi około 3 minut, tak, aby nadal były chrupkie. Następnie dodać szalotkę oraz cukinię i smażyć kolejne 3 minuty.

5

Zdjąć patelnię z ognia i wlać masę z mascarpone. Zamieszać, aby powstał kremowy sos, który pokryje warzywa.

6

Dodać ugotowany makaron i wymieszać.

7

Podawać ze świeżą kolendrą.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

928

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

99

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły