Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713439744250.jpg&w=3840&q=75)
Bucatini to włoski makaron o kształcie długich rurek, który doskonale komponuje się z delikatnymi szparagami i sosem cytrynowym. To lekkie, kremowe i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się letni obiad lub elegancką kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie aromatyczne połączenia kulinarne. Smacznego!
0
0 / 0
Bucatini to włoski makaron o kształcie długich rurek, który doskonale komponuje się z delikatnymi szparagami i sosem cytrynowym. To lekkie, kremowe i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się letni obiad lub elegancką kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie aromatyczne połączenia kulinarne. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella bucatini
1 szt. cytryna
250 g szparagi zielone
100 g parmezan
2 szt. szalotka
2 łyżka masło
1 szczyp. sól i pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Ugotuj makaron bucatini zgodnie z zaleceniami producenta.
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na 4 cm kawałki i blanszuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie z łyżką cukru i soli.
Zetrzyj parmezan na tarce.
Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj sok z jednej cytryny, startą skórkę cytrynową oraz większą część parmezanu (część pozostaw do posypania makaronu). Mieszaj, aby ser się równomiernie rozpuścił.
Dodaj kilka łyżek wody z gotującego się makaronu oraz ugotowany al dente makaron.
Dopraw całość solą, pieprzem i bazylią.
Wyłóż gotowy makaron na talerz. Udekoruj tartym parmezanem i listkami bazylii.