Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym
Lubella
Bucatini to włoski makaron o kształcie długich rurek, który doskonale komponuje się z delikatnymi szparagami i sosem cytrynowym. To lekkie, kremowe i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się letni obiad lub elegancką kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie aromatyczne połączenia kulinarne. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Bucatini to włoski makaron o kształcie długich rurek, który doskonale komponuje się z delikatnymi szparagami i sosem cytrynowym. To lekkie, kremowe i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się letni obiad lub elegancką kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie aromatyczne połączenia kulinarne. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella bucatini
1 szt. cytryna
250 g szparagi zielone
100 g parmezan
2 szt. szalotka
2 łyżka masło
1 szczyp. sól i pieprz
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Ugotuj makaron bucatini zgodnie z zaleceniami producenta.
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na 4 cm kawałki i blanszuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie z łyżką cukru i soli.
Zetrzyj parmezan na tarce.
Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj sok z jednej cytryny, startą skórkę cytrynową oraz większą część parmezanu (część pozostaw do posypania makaronu). Mieszaj, aby ser się równomiernie rozpuścił.
Dodaj kilka łyżek wody z gotującego się makaronu oraz ugotowany al dente makaron.
Dopraw całość solą, pieprzem i bazylią.
Wyłóż gotowy makaron na talerz. Udekoruj tartym parmezanem i listkami bazylii.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
400
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.