Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym

Lubella
Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym

0

0 / 0

Bucatini to włoski makaron o kształcie długich rurek, który doskonale komponuje się z delikatnymi szparagami i sosem cytrynowym. To lekkie, kremowe i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się letni obiad lub elegancką kolację. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie aromatyczne połączenia kulinarne. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella bucatini

1 szt. cytryna

250 g szparagi zielone

100 g parmezan

2 szt. szalotka

2 łyżka masło

1 szczyp. sól i pieprz

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron bucatini zgodnie z zaleceniami producenta.

2

Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na 4 cm kawałki i blanszuj przez 2 minuty we wrzącej wodzie z łyżką cukru i soli.

3

Zetrzyj parmezan na tarce.

4

Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

5

Do cebuli dodaj sok z jednej cytryny, startą skórkę cytrynową oraz większą część parmezanu (część pozostaw do posypania makaronu). Mieszaj, aby ser się równomiernie rozpuścił.

6

Dodaj kilka łyżek wody z gotującego się makaronu oraz ugotowany al dente makaron.

7

Dopraw całość solą, pieprzem i bazylią.

8

Wyłóż gotowy makaron na talerz. Udekoruj tartym parmezanem i listkami bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły