Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta (TM6, TM5)

Lubella
Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta (TM6, TM5)

0

0 / 0

Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 3012.4 kJ | Wartość kaloryczna: 720 kcal | Tłuszcze nasycone: 13.4 g | Błonnik: 4.7 g | Sód: 1131.3 mg | Tłuszcz: 40.7 g | Węglowodany: 59.5 g | Białko: 30.1 g

17

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

60 g solone orzechy pistacjowe łuskane

40 g ser parmezan, pokrojony na 3 cm kawałki lub ser grana padano, pokrojony na 3 cm kawałki

5 g świeże liście bazylii

1 szt. ząbek czosnku

65 g oliwa z oliwek

20 g sok z cytryny

1200 g woda

1 łyżecz. sól

270 g makaron penne lubella

250 g burrata

20 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. świeże liście bazylii do dekoracji

1 szt. skórka otarta z cytryny, bez białych błonek, do dekoracji

Część urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. koszyczek

1 szt. dolna część przystawki varoma

Przygotowanie


1

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 5 s/obr. 5. 1 łyżkę rozdrobnionych pistacji odłożyć do posypania, odstawić.

2

Do naczynia miksującego dodać parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3

Dodać bazylię, czosnek, 60 g oliwy i sok z cytryny, zmiksować 10 s/obr. 7. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4

Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać sól, gotować 10 min/100°C/obr. 1.

5

Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100°C/⟲/obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Dodać pesto pistacjowe, dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, ułożyć burattę i pomidorki koktajlowe. Makaron z pesto pistacjowym podawać udekorowany bazylią i skórką otartą z cytryny

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły