Makaron z pesto pistacjowym i serem buratta (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
17
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
60 g solone orzechy pistacjowe łuskane
40 g ser parmezan, pokrojony na 3 cm kawałki lub ser grana padano, pokrojony na 3 cm kawałki
5 g świeże liście bazylii
1 szt. ząbek czosnku
65 g oliwa z oliwek
20 g sok z cytryny
1200 g woda
1 łyżecz. sól
270 g makaron penne lubella
250 g burrata
20 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. świeże liście bazylii do dekoracji
1 szt. skórka otarta z cytryny, bez białych błonek, do dekoracji
Część urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. kopystka
1 szt. koszyczek
1 szt. dolna część przystawki varoma
Przygotowanie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 5 s/obr. 5. 1 łyżkę rozdrobnionych pistacji odłożyć do posypania, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać bazylię, czosnek, 60 g oliwy i sok z cytryny, zmiksować 10 s/obr. 7. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać sól, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100°C/⟲/obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Dodać pesto pistacjowe, dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, ułożyć burattę i pomidorki koktajlowe. Makaron z pesto pistacjowym podawać udekorowany bazylią i skórką otartą z cytryny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.