Curry z groszkiem cukrowym i tofu
EkspertOdKuchni
Curry z groszkiem cukrowym i tofu to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje zarówno weganom, jak i miłośnikom orientalnej kuchni. Idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy mamy ochotę na coś sycącego i kremowego. Połączenie groszku cukrowego z tofu, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i wyrazistymi przyprawami doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Curry z groszkiem cukrowym i tofu to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje zarówno weganom, jak i miłośnikom orientalnej kuchni. Idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy mamy ochotę na coś sycącego i kremowego. Połączenie groszku cukrowego z tofu, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i wyrazistymi przyprawami doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g tofu
200 g groszek cukrowy
400 ml mleko kokosowe
2 łyżka zielona pasta curry
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 3 cm
2 łyżka olej roślinny
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sok z limonki
1 łyżecz. cukier trzcinowy
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
200 g ryż jaśminowy
Przygotowanie
Osusz tofu papierowym ręcznikiem i pokrój na kostki o boku 2 cm.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego i smaż tofu, aż będzie złociste ze wszystkich stron. Odstaw na bok.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista.
Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż przez około 1 minutę.
Dodaj zieloną pastę curry i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aby uwolnić aromat.
Dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj z pastą curry.
Wrzuć groszek cukrowy i smaż przez kilka minut, aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.
Na koniec dodaj usmażone tofu, sos sojowy, sok z limonki i cukier trzcinowy. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Jeśli curry jest zbyt gęste, można dodać trochę wody.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj ze świeżą kolendrą oraz ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.