Curry z groszkiem cukrowym i tofu

EkspertOdKuchni
Curry z groszkiem cukrowym i tofu

0

0 / 0

Curry z groszkiem cukrowym i tofu to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje zarówno weganom, jak i miłośnikom orientalnej kuchni. Idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy mamy ochotę na coś sycącego i kremowego. Połączenie groszku cukrowego z tofu, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i wyrazistymi przyprawami doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g tofu

200 g groszek cukrowy

400 ml mleko kokosowe

2 łyżka zielona pasta curry

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 3 cm

2 łyżka olej roślinny

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z limonki

1 łyżecz. cukier trzcinowy

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

200 g ryż jaśminowy

Przygotowanie


1

Osusz tofu papierowym ręcznikiem i pokrój na kostki o boku 2 cm.

2

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego i smaż tofu, aż będzie złociste ze wszystkich stron. Odstaw na bok.

3

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj.

4

Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista.

5

Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż przez około 1 minutę.

6

Dodaj zieloną pastę curry i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aby uwolnić aromat.

7

Dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj z pastą curry.

8

Wrzuć groszek cukrowy i smaż przez kilka minut, aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.

9

Na koniec dodaj usmażone tofu, sos sojowy, sok z limonki i cukier trzcinowy. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Jeśli curry jest zbyt gęste, można dodać trochę wody.

10

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

11

Podawaj ze świeżą kolendrą oraz ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

639

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły