Curry z groszkiem cukrowym i tofu

EkspertOdKuchni
Curry z groszkiem cukrowym i tofu

0

0 / 0

Curry z groszkiem cukrowym i tofu to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje zarówno weganom, jak i miłośnikom orientalnej kuchni. Idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy mamy ochotę na coś sycącego i kremowego. Połączenie groszku cukrowego z tofu, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i wyrazistymi przyprawami doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanego ryżu. Życzymy smacznego!

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g tofu

200 g groszek cukrowy

400 ml mleko kokosowe

2 łyżka zielona pasta curry

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 3 cm

2 łyżka olej roślinny

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka sok z limonki

1 łyżecz. cukier trzcinowy

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

200 g ryż jaśminowy

Przygotowanie


1

Osusz tofu papierowym ręcznikiem i pokrój na kostki o boku 2 cm.

2

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego i smaż tofu, aż będzie złociste ze wszystkich stron. Odstaw na bok.

3

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj.

4

Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko złocista.

5

Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż przez około 1 minutę.

6

Dodaj zieloną pastę curry i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aby uwolnić aromat.

7

Dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj z pastą curry.

8

Wrzuć groszek cukrowy i smaż przez kilka minut, aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.

9

Na koniec dodaj usmażone tofu, sos sojowy, sok z limonki i cukier trzcinowy. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Jeśli curry jest zbyt gęste, można dodać trochę wody.

10

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

11

Podawaj ze świeżą kolendrą oraz ugotowanym ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły