
Dania główne
Znalezione przepisy
3600

Świderki
60 min
629 kcal

Tortellini kasi
40 min
952 kcal

Bucatini alla carbonara
40 min
1051 kcal

Gulasz
60 min
499 kcal

Wątróbka drobiowa
60 min
294 kcal

Naleśniki
15 min
115 kcal

Kokardki z kurczakiem i papryką
40 min
289 kcal

Cannelloni z mięsem
15 min
3455 kcal

5.0
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami
60 min
2559 kcal

Łosoś w sosie smietanowo-ziołowym
15 min
387 kcal

Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo-pistacjowego
480 min
1053 kcal

Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów
360 min
1188 kcal

Naleśniki ananasowo jagodowe
60 min
484 kcal

Lubella Danie na ciepło - Rurki z cukinią w sosie bolońskim z kiełbasą i pieczarkami
15 min
190 kcal

Pizza z zielonymi warzywami
120 min
2690 kcal

Zdrowe filety rybne
60 min
276 kcal

Rolady drobiowe z jajkiem
60 min
500 kcal

Polędwiczki w sosie borowikowym
120 min
368 kcal

Chrupiące mięso z rosołu
40 min
1302 kcal

Pierogi z kaszą gryczaną
60 min
759 kcal

Wstążki z cukinią ze smażonymi pieczarkami w sosie sojowym
15 min
775 kcal

4.0
Mielone z serem
40 min
651 kcal

Zupa z chili
60 min
423 kcal

Ryż z sosoem słodko kwaśnym
60 min
316 kcal
Dania główne to najważniejsza część obiadu, a często także centralny punkt rodzinnych spotkań, niedzielnych dań czy kolacji z przyjaciółmi. To właśnie one sycą, nadają rytm całemu posiłkowi i dają największe pole do kulinarnych eksperymentów. W zależności od preferencji i okazji mogą być lekkie lub konkretne, mięsne, wegetariańskie, makaronowe, pieczone, gotowane lub zapiekane. W polskiej kuchni dania główne mają mocną pozycję – znajdziemy tu zarówno klasyki, jak i nowoczesne wariacje na temat znanych smaków.
W serwisie Uwielbiam.pl znajdziesz bogaty zbiór przepisów na dania główne, które zadowolą zarówno miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań. Od tradycyjnych potraw mięsnych, przez wegetariańskie specjały, aż po inspiracje z kuchni świata – każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Klasyczne dania mięsne – tradycja na talerzu
W polskim domu nie może zabraknąć dobrze przygotowanego mięsa. Na pierwszym miejscu oczywiście niezmiennie królują kotlety mielone – złociste, chrupiące z wierzchu, soczyste w środku, podawane z ziemniakami i mizerią lub kapustą. Obok nich równie często pojawia się schab – zarówno w wersji tradycyjnej, smażony na patelni, jak i w bardziej eleganckiej odsłonie – pieczony w całości, faszerowany lub podany w sosie grzybowym.
Na co dzień warto sięgać też po szybkie dania jednogarnkowe lub proste mięsa drobiowe. Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym, kurczak z masłem czosnkowym, czy domowe gulasze, takie jak gjuwecz, to świetne rozwiązanie na sycący, domowy obiad. Dla tych, którzy chcą nieco odejść od klasyki, w serwisie znajdziesz również przepisy na mniej oczywiste propozycje, jak maczanka po krakowsku czy kurczak generała Tso – doskonałe, jeśli szukasz czegoś innego niż typowe codzienne menu.
Ryby na głównym planie – zdrowo, smacznie i różnorodnie
Dania z ryb to świetna alternatywa dla klasycznych mięsnych obiadów. Szczególnie popularny jest u nas łosoś – pieczony, grillowany, podany z warzywami, cytryną lub w wersji z orientalnym akcentem, np. z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Równie często sięgamy po dorsza – delikatnego, białego, idealnego do smażenia w panierce lub pieczenia z ziołami i oliwą. Takie dania nie tylko smakują, ale też świetnie wpisują się w zdrowy, codzienny jadłospis.
Na Uwielbiam.pl znajdziesz mnóstwo pomysłów na rybne dania główne – od klasycznych filetów, przez zapiekanki z rybą i warzywami, po nowoczesne propozycje z kuchni śródziemnomorskiej. Ryby świetnie komponują się zarówno z lekkimi sałatkami, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami – purée z groszku, pieczonymi ziemniakami czy kaszą bulgur.
Makarony – włoska finezja na polskim stole
Makarony od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach, będąc symbolem szybkiego i smacznego posiłku. Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym to propozycja łącząca delikatność makaronu z chrupkością szparagów i orzeźwiającym aromatem cytryny. Dla miłośników intensywnych smaków polecamy makaron Dan Dan, wywodzący się z kuchni syczuańskiej, charakteryzujący się pikantnym sosem na bazie pasty sezamowej i mielonego mięsa.
Nie można pominąć klasyki w postaci makaronu z domowym pesto, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Z kolei makaron z kurczakiem w sosie hoisin to połączenie soczystego mięsa z aromatycznym, słodko-pikantnym sosem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Roślinne dania główne – przepisy bez mięsa
Coraz więcej osób sięga po dania roślinne, odkrywając bogactwo smaków i korzyści zdrowotne płynące z diety bezmięsnej. Stek z kalafiora, podawany z aromatycznymi warzywami, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych steków mięsnych. Placki z batatów, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, również stanowią świetną propozycję na lekki obiad lub kolację.
Dla miłośników kuchni azjatyckiej polecamy szarpany jackfruit z makaronem, gdzie owoc chlebowca, dzięki swojej teksturze, doskonale imituje mięso, tworząc sycące i aromatyczne danie. Natomiast dyniowe risotto, kremowe i delikatne, z dodatkiem świeżych ziół, to kwintesencja jesiennej kuchni roślinnej.
Zapiekanki – na każdą okazję
Jeśli szukasz dania głównego, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a za każdym razem robi wrażenie – zapiekanki to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka prostych składników, dobry ser i przyprawy, by przygotować sycący posiłek na obiad, kolację czy rodzinne spotkanie. Klasyką jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana – treściwa, aromatyczna, sprawdzona na każdą porę roku.
Dla fanów kuchni świata ciekawą opcją będzie bobotie – południowoafrykańska zapiekanka z mielonym mięsem, przyprawami i masą jajeczną. Możliwości jest mnóstwo – zapiekanki świetnie sprawdzają się zarówno jako codzienny, szybki obiad, jak i efektowne danie na specjalne okazje.