
Dania główne
Znalezione przepisy
3608

Orientalne spaghetti pełnoziarniste.
40 min
1215 kcal

Kaczka z owocami
480 min
1162 kcal

Leniwe kluski ze słodką polewą
60 min
502 kcal

Leczo
40 min
132 kcal

Vege bowl
40 min
792 kcal

Piłeczki
40 min
294 kcal

CANNELLONI Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
90 min
531 kcal

Cielęcina w sosie koperkowym
60 min
494 kcal

Naleśniki z gyrosem
40 min
799 kcal

Mięso kozie w pomidorach
360 min
583 kcal

Marynowane kotlety z karkówki
60 min
784 kcal

Kaczka z pomarańczami i ziołami
120 min
1812 kcal

Filetowane ćwiartki kurczaka w sosie sojowym zapiekane z oliwkami
360 min
91 kcal

Kotlet pożarski z makaronem i lekką sałatką
60 min
443 kcal

3.0
Zapiekanka ziemniaczana
60 min
461 kcal

4.1
Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem
40 min
281 kcal

Kluski śląskie
60 min
309 kcal

5.0
Makaron z grillowanymi warzywami
40 min
1338 kcal

UDKA - UDZIKI Z KURCZAKA W OSTREJ PANIERCE
360 min
328 kcal

4.0
Racuchy
40 min
299 kcal

5.0
Ciasto na pizzę
360 min
1763 kcal

5.0
Zapiekanka z dwoma serami
60 min
536 kcal

Niebiańskie szaszłyczki
120 min
1549 kcal

Mięso mielone zapiekane z chipsami tortilla
60 min
421 kcal
Dania główne to najważniejsza część obiadu, a często także centralny punkt rodzinnych spotkań, niedzielnych dań czy kolacji z przyjaciółmi. To właśnie one sycą, nadają rytm całemu posiłkowi i dają największe pole do kulinarnych eksperymentów. W zależności od preferencji i okazji mogą być lekkie lub konkretne, mięsne, wegetariańskie, makaronowe, pieczone, gotowane lub zapiekane. W polskiej kuchni dania główne mają mocną pozycję – znajdziemy tu zarówno klasyki, jak i nowoczesne wariacje na temat znanych smaków.
W serwisie Uwielbiam.pl znajdziesz bogaty zbiór przepisów na dania główne, które zadowolą zarówno miłośników klasyki, jak i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań. Od tradycyjnych potraw mięsnych, przez wegetariańskie specjały, aż po inspiracje z kuchni świata – każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Klasyczne dania mięsne – tradycja na talerzu
W polskim domu nie może zabraknąć dobrze przygotowanego mięsa. Na pierwszym miejscu oczywiście niezmiennie królują kotlety mielone – złociste, chrupiące z wierzchu, soczyste w środku, podawane z ziemniakami i mizerią lub kapustą. Obok nich równie często pojawia się schab – zarówno w wersji tradycyjnej, smażony na patelni, jak i w bardziej eleganckiej odsłonie – pieczony w całości, faszerowany lub podany w sosie grzybowym.
Na co dzień warto sięgać też po szybkie dania jednogarnkowe lub proste mięsa drobiowe. Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym, kurczak z masłem czosnkowym, czy domowe gulasze, takie jak gjuwecz, to świetne rozwiązanie na sycący, domowy obiad. Dla tych, którzy chcą nieco odejść od klasyki, w serwisie znajdziesz również przepisy na mniej oczywiste propozycje, jak maczanka po krakowsku czy kurczak generała Tso – doskonałe, jeśli szukasz czegoś innego niż typowe codzienne menu.
Ryby na głównym planie – zdrowo, smacznie i różnorodnie
Dania z ryb to świetna alternatywa dla klasycznych mięsnych obiadów. Szczególnie popularny jest u nas łosoś – pieczony, grillowany, podany z warzywami, cytryną lub w wersji z orientalnym akcentem, np. z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Równie często sięgamy po dorsza – delikatnego, białego, idealnego do smażenia w panierce lub pieczenia z ziołami i oliwą. Takie dania nie tylko smakują, ale też świetnie wpisują się w zdrowy, codzienny jadłospis.
Na Uwielbiam.pl znajdziesz mnóstwo pomysłów na rybne dania główne – od klasycznych filetów, przez zapiekanki z rybą i warzywami, po nowoczesne propozycje z kuchni śródziemnomorskiej. Ryby świetnie komponują się zarówno z lekkimi sałatkami, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami – purée z groszku, pieczonymi ziemniakami czy kaszą bulgur.
Makarony – włoska finezja na polskim stole
Makarony od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach, będąc symbolem szybkiego i smacznego posiłku. Bucatini ze szparagami i sosem cytrynowym to propozycja łącząca delikatność makaronu z chrupkością szparagów i orzeźwiającym aromatem cytryny. Dla miłośników intensywnych smaków polecamy makaron Dan Dan, wywodzący się z kuchni syczuańskiej, charakteryzujący się pikantnym sosem na bazie pasty sezamowej i mielonego mięsa.
Nie można pominąć klasyki w postaci makaronu z domowym pesto, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Z kolei makaron z kurczakiem w sosie hoisin to połączenie soczystego mięsa z aromatycznym, słodko-pikantnym sosem, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Roślinne dania główne – przepisy bez mięsa
Coraz więcej osób sięga po dania roślinne, odkrywając bogactwo smaków i korzyści zdrowotne płynące z diety bezmięsnej. Stek z kalafiora, podawany z aromatycznymi warzywami, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych steków mięsnych. Placki z batatów, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, również stanowią świetną propozycję na lekki obiad lub kolację.
Dla miłośników kuchni azjatyckiej polecamy szarpany jackfruit z makaronem, gdzie owoc chlebowca, dzięki swojej teksturze, doskonale imituje mięso, tworząc sycące i aromatyczne danie. Natomiast dyniowe risotto, kremowe i delikatne, z dodatkiem świeżych ziół, to kwintesencja jesiennej kuchni roślinnej.
Zapiekanki – na każdą okazję
Jeśli szukasz dania głównego, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a za każdym razem robi wrażenie – zapiekanki to strzał w dziesiątkę. Wystarczy kilka prostych składników, dobry ser i przyprawy, by przygotować sycący posiłek na obiad, kolację czy rodzinne spotkanie. Klasyką jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana – treściwa, aromatyczna, sprawdzona na każdą porę roku.
Dla fanów kuchni świata ciekawą opcją będzie bobotie – południowoafrykańska zapiekanka z mielonym mięsem, przyprawami i masą jajeczną. Możliwości jest mnóstwo – zapiekanki świetnie sprawdzają się zarówno jako codzienny, szybki obiad, jak i efektowne danie na specjalne okazje.