Makaron ze szpinakiem
uwielbiampl
Pyszny przepis na makaron ze szpinakiem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
6
3.4 / 16
Pyszny przepis na makaron ze szpinakiem
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g makaron lubella pióra
500 g szpinak mrożony
200 g ser żółty
5 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy czosnek z przyprawami, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy zamrożony szpinak.
Szpinak musi się rozpuścić. Mieszamy go co jakiś czas, jego konsystencja ma być zbliżona do gęstej śmietany.
Gdy szpinak jest gotowy dodajemy do niego ugotowany makaron i wszystko mieszamy.
Układamy ser tak, aby powierzchnia została przykryta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.