Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5790-1702057886066.jpeg&w=3840&q=75)
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem. Spróbuj, na pewno odtąd zagoszczą na twoim stole:)!
0
0 / 0
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem. Spróbuj, na pewno odtąd zagoszczą na twoim stole:)!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 wino białe
75 woda
1 szczyp. sól
30 g masło
20 g smalec
300 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g tuńczyk w oleju
2 szt. cebula
1 szt. pomidor
1 szt. smalec
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka bułka tarta
3 łyżka mleko
Przygotowanie
Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia
zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki.
cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól.
na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki.
smaż na głębokim tłuszczu.