Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

m7
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

0

0 / 0

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem. Spróbuj, na pewno odtąd zagoszczą na twoim stole:)!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

75 wino białe

75 woda

1 szcz. sól

30 g masło

20 g smalec

300 g mąka pszenna tortowa lubella

200 g tuńczyk w oleju

2 szt. cebula

1 szt. pomidor

1 szt. smalec

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka bułka tarta

3 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia

2

zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki.

3

cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól.

4

na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki.

5

smaż na głębokim tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły