Gulasz z batatów z masłem orzechowym
kontakt_2
Wegetariańskie jedzenie nie musi być nudne! Wręcz przeciwnie – może zaspokoić nawet najbardziej zdeklarowanego mięsożercę. Poznaj gulasz z batatów z zaskakującym dodatkiem masła orzechowego i pomidorów, doprawiony papryką i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Wegetariańskie jedzenie nie musi być nudne! Wręcz przeciwnie – może zaspokoić nawet najbardziej zdeklarowanego mięsożercę. Poznaj gulasz z batatów z zaskakującym dodatkiem masła orzechowego i pomidorów, doprawiony papryką i pieprzem.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. batat
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
1 szkl. bulion warzywny
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. marchewka
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka słodka papryka w proszku
2 łyżecz. masło orzechowe
2 łyżecz. oliwa z oliwek
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwce zeszklić cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć.
Batata obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w krążki, przełożyć na patelnię z cebulą, wymieszać.
Dodać pomidory, ketchup, doprawić słodka papryką i podlać bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków.
Na koniec dodać masło orzechowe. Doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.