Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

kontakt_2
Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

0

0 / 0

Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako skalnik wielu dań. Z uwagi na swoja konsystencję jest świetnym spoiwem – może zastąpić jajko;) Wegańskie kotleciki z jej udziałem smakują wyśmienicie.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

120 g kasza jaglana

40 g soczewica czerwona

80 g bułka tarta

1 szt. cebula

1 łyżka posiekana bazylia

1 łyżka posiekana natka pietruszki

100 g szpinak świeży

2 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko (razem), płuczemy i parzymy wrzątkiem.

2

Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

4

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, szpinakiem, ziołami i przyprawami.

5

Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

6

Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki i układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Pieczemy około 30 minut.

8

Podajemy z ketchupem pikantnym 60% mniej kalorii Kotlin.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

470

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły