Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem
kontakt_2
Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako skalnik wielu dań. Z uwagi na swoja konsystencję jest świetnym spoiwem – może zastąpić jajko;) Wegańskie kotleciki z jej udziałem smakują wyśmienicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako skalnik wielu dań. Z uwagi na swoja konsystencję jest świetnym spoiwem – może zastąpić jajko;) Wegańskie kotleciki z jej udziałem smakują wyśmienicie.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
120 g kasza jaglana
40 g soczewica czerwona
80 g bułka tarta
1 szt. cebula
1 łyżka posiekana bazylia
1 łyżka posiekana natka pietruszki
100 g szpinak świeży
2 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko (razem), płuczemy i parzymy wrzątkiem.
Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, szpinakiem, ziołami i przyprawami.
Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki i układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut.
Podajemy z ketchupem pikantnym 60% mniej kalorii Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.