Kluski śląskie
kontakt_1
Bardzo dobrze znany smak jabłko mięta w napoju Tymbark od wielu lat gości na polskich stołach. Klasyczne kluski śląskie okraszone boczkiem z cebulką w połączeniu z orzeźwiającym napojem Tymbark jabłko mięta to ukoronowanie każdego obiadu.
1
2.5 / 2
Bardzo dobrze znany smak jabłko mięta w napoju Tymbark od wielu lat gości na polskich stołach. Klasyczne kluski śląskie okraszone boczkiem z cebulką w połączeniu z orzeźwiającym napojem Tymbark jabłko mięta to ukoronowanie każdego obiadu.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki
120 g mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
100 g wędzony boczek
1 szt. cebula
5 szt. oregano gałązka
2 l tymbark jabłko mięta
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj kulkę, placem zrób małe wgłębienie. Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 10 minut. Boczek i cebulę pokrój w wąskie paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Kluski podawaj okraszone boczkiem z cebulą i posypane oregano.