Kluski śląskie

kontakt_1
Kluski śląskie

1

2.5 / 2

Bardzo dobrze znany smak jabłko mięta w napoju Tymbark od wielu lat gości na polskich stołach. Klasyczne kluski śląskie okraszone boczkiem z cebulką w połączeniu z orzeźwiającym napojem Tymbark jabłko mięta to ukoronowanie każdego obiadu.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 kg ziemniaki

120 g mąka ziemniaczana

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

100 g wędzony boczek

1 szt. cebula

5 szt. oregano gałązka

2 l tymbark jabłko mięta

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

2

Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj kulkę, placem zrób małe wgłębienie. Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 10 minut. Boczek i cebulę pokrój w wąskie paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie.

3

Kluski podawaj okraszone boczkiem z cebulą i posypane oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

822

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

134

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły