0

Składniki

0.5 Kilograma
ziemniaki
120 Gramów
mąka ziemniaczana
1 Sztuka
jajko
1 Szczypta
sól
100 Gramów
Wędzony boczek
1 Sztuka
cebula
5 Sztuk
Oregano gałązka

Dodatki

2 Litry
ingridient
Tymbark Jabłko Mięta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  2. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj kulkę, placem zrób małe wgłębienie. Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 10 minut. Boczek i cebulę pokrój w wąskie paski, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Kluski podawaj okraszone boczkiem z cebulą i posypane oregano.

Opis

Bardzo dobrze znany smak jabłko mięta w napoju Tymbark od wielu lat gości na polskich stołach. Klasyczne kluski śląskie okraszone boczkiem z cebulką w połączeniu z orzeźwiającym napojem Tymbark jabłko mięta to ukoronowanie każdego obiadu.

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Kartoflak z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kartoflak z boczkiem

Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem n...

Przepis
Średni Do 1 godz
Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem na gorąco

Pierogi z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Do 2 godz
Pierogi z konfiturą wiśniową

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Makaron nadziewany

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron nadziewany

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!