Tajska zupa z krewetkami
goodfoodlover
Jesteś fanem ostrej, azjatyckiej kuchni? Wspaniale! Mamy dla Ciebie idealną propozycję na obiad - tajską zupę z krewetkami. Pikantności dodają papryczki chili wraz ze startym imbirem. Przepis, który zimą rozgrzewa, a latem pozwala przywyknąć do wysokiej temperatury.
2
2 / 1
Jesteś fanem ostrej, azjatyckiej kuchni? Wspaniale! Mamy dla Ciebie idealną propozycję na obiad - tajską zupę z krewetkami. Pikantności dodają papryczki chili wraz ze startym imbirem. Przepis, który zimą rozgrzewa, a latem pozwala przywyknąć do wysokiej temperatury.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 l bulion warzywny
0.33 szkl. sos sojowy
200 g lubella gniazda nitki nr 49
10 szt. krewetki
1 szt. imbir
1 szt. papryczka chili
1 szt. mleko
1 szt. limonka
Przygotowanie
Wszystko podsmażamy na oliwie, na końcu dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki (opcjonalnie łyżkę sosu rybnego).
Po podsmażeniu składniki przekładamy do garnka i zalewamy ok. 500 ml bulionu wymieszanego z mleczkiem kokosowym (wstrząsamy mocno puszką przed otwarciem) oraz sosem sojowym. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Nalewamy do miseczek, w których wcześniej umieszczamy po 1 gniazdku makaronu. Możemy podać z listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki obieramy, chili kroimy na plasterki (razem z pestkami), obrany imbir ścieramy na dużych oczkach. Z połowy limonki ocieramy skórkę.