Tajska zupa z krewetkami

goodfoodlover
Tajska zupa z krewetkami

1

2 / 1

Jesteś fanem ostrej, azjatyckiej kuchni? Wspaniale! Mamy dla Ciebie idealną propozycję na obiad - tajską zupę z krewetkami. Pikantności dodają papryczki chili wraz ze startym imbirem. Przepis, który zimą rozgrzewa, a latem pozwala przywyknąć do wysokiej temperatury.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 l bulion warzywny

0.33 szkl. sos sojowy

200 g lubella gniazda nitki nr 49

10 szt. krewetki

1 szt. imbir

1 szt. papryczka chili

1 szt. mleko

1 szt. limonka

Przygotowanie


1

Wszystko podsmażamy na oliwie, na końcu dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki (opcjonalnie łyżkę sosu rybnego).

2

Po podsmażeniu składniki przekładamy do garnka i zalewamy ok. 500 ml bulionu wymieszanego z mleczkiem kokosowym (wstrząsamy mocno puszką przed otwarciem) oraz sosem sojowym. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.

3

Nalewamy do miseczek, w których wcześniej umieszczamy po 1 gniazdku makaronu. Możemy podać z listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.

4

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki obieramy, chili kroimy na plasterki (razem z pestkami), obrany imbir ścieramy na dużych oczkach. Z połowy limonki ocieramy skórkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły