Dolmades

EkspertOdKuchni
Dolmades

0

0 / 0

Dolmades to tradycyjne greckie danie, które składa się z aromatycznych roladek z liści winogron wypełnionych soczystym nadzieniem ryżowym. To wyjątkowe danie jest popularne w całej Grecji i stanowi smaczną przekąskę lub główne danie. Dolmades są znane ze swojego wyjątkowego smaku, który pochodzi z połączenia świeżych ziół, soku z cytryny i delikatnej konsystencji liści winogron.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

30 szt. liście winogron

200 g wieprzowina mielona

100 g ryż

1 szt. cebula

2 łyżka świeży koperek

2 łyżka szczypiorek

2 łyżka świeża mięta

2 łyżka natka pietruszki

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżka pieprz, sól do smaku

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka sok z cytryny

1 szkl. bulion warzywny krakus

Przygotowanie


1

Jeśli używasz świeżych liści winogron, sparz je wrzątkiem, aby były miękkie. Jeśli korzystasz z liści konserwowych, namocz je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

2

W rondlu zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj ryż do momentu, gdy będzie al dente. Odstaw go na bok, aby przestygł.

3

Posiekaj koperek, szczypiorek, koper, miętę i natkę pietruszki. Cebulę posiekaj na drobną kostkę.

4

W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, cebulę, koperek, szczypiorek, koper, miętę i natkę pietruszki. Dodaj przestudzony ryż i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

5

Na płaskiej powierzchni rozłóż jedno liść winogrona i odłóż odrobinę nadzienia (ok. 1 łyżeczka) na środek liścia. Zawiń dolmades, składając boki liścia do środka i zwijając go w małą roladkę. Powtórz ten proces z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.

6

Ułóż dolmades ściśle obok siebie na dnie dużego garnka, aby się nie rozwinęły podczas gotowania.

7

W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i bulion warzywny. Zalej dolmades przygotowanym sosem.

8

Na średnim ogniu zagotuj dolmades, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż liście winogron staną się miękkie, a smaki nadzienia się przegryzą.

9

Gdy dolmades będą gotowe, wyjmij je ostrożnie z garnka i ułóż na półmisku. Pozwól im trochę ostygnąć przed podaniem.

10

Dolmades można podawać na ciepło lub na zimno. Można je skropić sokiem z cytryny przed podaniem, aby dodać świeżości.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły