Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5840-1702057886106.jpeg&w=3840&q=75)
wbrew pozorom wykwintny obiad przy małym nakładzie pracy
1
0 / 0
wbrew pozorom wykwintny obiad przy małym nakładzie pracy
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg karkówka
1.50 kg ziemniaki
2 łyżecz. przyprawa do dań z grilla
3 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
4 łyżecz. musztarda
2 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka przyprawa do dań z grilla
Przygotowanie
Karkówkę przyprawiamy grillami, solą i pieprzem. Odstawiamy na 7-8 h do lodówki. Następnie kroimy karkówkę w grubsze plastry i każdy kawałek smarujemy z obydwu stron musztardą ( nie za cienko i nie za grubo, kładłam ok pół łyżeczki na jedną stronę). Marchewkę, kroimy w plastry. Na dno żaroodpornego naczynia układamy grubo pokrojona cebulę a na niej karkówkę i marchewkę. Pieczemy ok. 60-70 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy na odpowiednie kawałki i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bardzo delikatnie smarujemy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika 30 minut przed zakończeniem pieczenia karkówki.
Tak przygotowana karkówkę i ziemniaki podaje z surówka lub bukietem warzyw z patelni.
Karkówka przygotowana w ten sposób jest idealna na grilla.