Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami
m7
wbrew pozorom wykwintny obiad przy małym nakładzie pracy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
wbrew pozorom wykwintny obiad przy małym nakładzie pracy
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg karkówka
1.50 kg ziemniaki
2 łyżecz. przyprawa do dań z grilla
3 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków
4 łyżecz. musztarda
2 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka przyprawa do dań z grilla
Przygotowanie
Karkówkę przyprawiamy grillami, solą i pieprzem. Odstawiamy na 7-8 h do lodówki. Następnie kroimy karkówkę w grubsze plastry i każdy kawałek smarujemy z obydwu stron musztardą ( nie za cienko i nie za grubo, kładłam ok pół łyżeczki na jedną stronę). Marchewkę, kroimy w plastry. Na dno żaroodpornego naczynia układamy grubo pokrojona cebulę a na niej karkówkę i marchewkę. Pieczemy ok. 60-70 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy na odpowiednie kawałki i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bardzo delikatnie smarujemy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika 30 minut przed zakończeniem pieczenia karkówki.
Tak przygotowana karkówkę i ziemniaki podaje z surówka lub bukietem warzyw z patelni.
Karkówka przygotowana w ten sposób jest idealna na grilla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.