Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami

m7
Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami

1

0 / 0

wbrew pozorom wykwintny obiad przy małym nakładzie pracy

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg karkówka

1.50 kg ziemniaki

2 łyżecz. przyprawa do dań z grilla

3 łyżecz. przyprawa do dań z ziemniaków

4 łyżecz. musztarda

2 szt. marchew

1 szt. cebula

2 łyżka przyprawa do dań z grilla

Przygotowanie


1

Karkówkę przyprawiamy grillami, solą i pieprzem. Odstawiamy na 7-8 h do lodówki. Następnie kroimy karkówkę w grubsze plastry i każdy kawałek smarujemy z obydwu stron musztardą ( nie za cienko i nie za grubo, kładłam ok pół łyżeczki na jedną stronę). Marchewkę, kroimy w plastry. Na dno żaroodpornego naczynia układamy grubo pokrojona cebulę a na niej karkówkę i marchewkę. Pieczemy ok. 60-70 minut.

2

Ziemniaki obieramy, kroimy na odpowiednie kawałki i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bardzo delikatnie smarujemy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika 30 minut przed zakończeniem pieczenia karkówki.

3

Tak przygotowana karkówkę i ziemniaki podaje z surówka lub bukietem warzyw z patelni.

4

Karkówka przygotowana w ten sposób jest idealna na grilla.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

685

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły