Burger wegetariański
kontakt_1
Wegetariański burger, czyli przepis na smaczny i domowy fast food dla miłośników roślinnej kuchni. To także idealna alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoje kubki smakowe. Wegetariański burger z kotletem z ciecierzycy, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezach. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
657
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wegetariański burger, czyli przepis na smaczny i domowy fast food dla miłośników roślinnej kuchni. To także idealna alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoje kubki smakowe. Wegetariański burger z kotletem z ciecierzycy, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezach. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g ciecierzyca konserwowa
2 szt. cebula
2 pęcz. natka pietruszki
1 szt. pomidor
5 łyżecz. sól
2 łyżecz. soda oczyszczona
4 łyżka olej słonecznikowy
4 szt. bułka do hamburgerów
300 g rukola
1 szt. cebula czerwona
4 łyżka majonez krakus
Przygotowanie
Ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą oraz sodą blendujemy w malakserze aż do uzyskania kleistej masy. Na koniec dodajemy posiekane liście natki pietruszki.
Z powstałej masy formujemy kotlety pasujące do bułki do burgera.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju około 3 minuty przewracając w międzyczasie tak, aby usmażyły się dokładnie z każdej strony.
Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym tak, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Odsączone z tłuszczu kotlety wkładamy do bułki do hamburgerów w towarzystwie rukoli, pomidora, czerwonej cebuli, wegetariańskiego majonezu i ketchupu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
657
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.