Burger wegetariański

kontakt_1
Burger wegetariański

0

0 / 0

Wegetariański burger, czyli przepis na smaczny i domowy fast food dla miłośników roślinnej kuchni. To także idealna alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoje kubki smakowe. Wegetariański burger z kotletem z ciecierzycy, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezach. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g ciecierzyca konserwowa

2 szt. cebula

2 pęcz. natka pietruszki

1 szt. pomidor

5 łyżecz. sól

2 łyżecz. soda oczyszczona

4 łyżka olej słonecznikowy

4 szt. bułka do hamburgerów

300 g rukola

1 szt. cebula czerwona

4 łyżka majonez krakus

Przygotowanie


1

Ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą oraz sodą blendujemy w malakserze aż do uzyskania kleistej masy. Na koniec dodajemy posiekane liście natki pietruszki.

2

Z powstałej masy formujemy kotlety pasujące do bułki do burgera.

3

Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju około 3 minuty przewracając w międzyczasie tak, aby usmażyły się dokładnie z każdej strony.

4

Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym tak, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

5

Odsączone z tłuszczu kotlety wkładamy do bułki do hamburgerów w towarzystwie rukoli, pomidora, czerwonej cebuli, wegetariańskiego majonezu i ketchupu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

657

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły