Burger wegetariański
kontakt_1
Wegetariański burger, czyli przepis na smaczny i domowy fast food dla miłośników roślinnej kuchni. To także idealna alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoje kubki smakowe. Wegetariański burger z kotletem z ciecierzycy, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezach. Smacznego!
0
0 / 0
Wegetariański burger, czyli przepis na smaczny i domowy fast food dla miłośników roślinnej kuchni. To także idealna alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoje kubki smakowe. Wegetariański burger z kotletem z ciecierzycy, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezach. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g ciecierzyca konserwowa
2 szt. cebula
2 pęcz. natka pietruszki
1 szt. pomidor
5 łyżecz. sól
2 łyżecz. soda oczyszczona
4 łyżka olej słonecznikowy
4 szt. bułka do hamburgerów
300 g rukola
1 szt. cebula czerwona
4 łyżka majonez krakus
Przygotowanie
Ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą oraz sodą blendujemy w malakserze aż do uzyskania kleistej masy. Na koniec dodajemy posiekane liście natki pietruszki.
Z powstałej masy formujemy kotlety pasujące do bułki do burgera.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju około 3 minuty przewracając w międzyczasie tak, aby usmażyły się dokładnie z każdej strony.
Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym tak, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Odsączone z tłuszczu kotlety wkładamy do bułki do hamburgerów w towarzystwie rukoli, pomidora, czerwonej cebuli, wegetariańskiego majonezu i ketchupu.