Kurczak w warzywach

bartek
Kurczak w warzywach

1

0 / 0

Delikatny kurczak z duszonymi warzywami, które po prostu rozpływają się w ustach. Danie można podać na uroczystym obiedzie, domowej kolacji lub zabrać na piknik. Bardzo smacznie komponuje się z sałatą lub mizerią oraz pieczonymi ziemniakami. Zapach potrawy roznosi się po całym mieszkaniu, więc jest to dobry sposób, aby zachęcić niejadków do obiadu. Często jest tak, że dzieci kręcą głową, gdy tylko zobaczą jakieś mięso, ale jeśli chodzi o tak przyrządzonego kurczaka, to zaczynają od warzyw a kończą na udku;-) Dla osób lubiących niecodzienne smaki proponuję dodać odrobinę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Myślę, że przepis mógłby się znaleźć w kategorii i danie dla dzieci, i …uwodzenie;-))

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.25 szkl. olej

2 szt. udka kurze ze skórą

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. seler

2 szt. marchew

1 szt. por

1 szt. ostra papryka w proszku

4 szt. czosnek

1 szt. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa kroimy w słupki lub krążki.

2

Mięso nacieramy papryką ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.

3

Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor.

4

Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Podajemy z sałatą, ziemniakami lub ryżem.

5

Przygotowujemy udka i piersi kurczaka oraz warzywa: marchew, seler i por.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły