Example thumb
1

Składniki

0.25 Szklanki
olej
2 Sztuki
Udka kurze ze skórą
2 Sztuki
pierś kurczaka
1 Sztuka
seler
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
por
1 Sztuka
Ostra papryka w proszku
4 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Warzywa kroimy w słupki lub krążki.
  2. Mięso nacieramy papryką ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
  3. Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  4. Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Podajemy z sałatą, ziemniakami lub ryżem.
  5. Przygotowujemy udka i piersi kurczaka oraz warzywa: marchew, seler i por.

Opis

Delikatny kurczak z duszonymi warzywami, które po prostu rozpływają się w ustach. Danie można podać na uroczystym obiedzie, domowej kolacji lub zabrać na piknik. Bardzo smacznie komponuje się z sałatą lub mizerią oraz pieczonymi ziemniakami. Zapach potrawy roznosi się po całym mieszkaniu, więc jest to dobry sposób, aby zachęcić niejadków do obiadu. Często jest tak, że dzieci kręcą głową, gdy tylko zobaczą jakieś mięso, ale jeśli chodzi o tak przyrządzonego kurczaka, to zaczynają od warzyw a kończą na udku;-) Dla osób lubiących niecodzienne smaki proponuję dodać odrobinę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Myślę, że przepis mógłby się znaleźć w kategorii i danie dla dzieci, i …uwodzenie;-))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!