Kurczak w warzywach
bartek
Delikatny kurczak z duszonymi warzywami, które po prostu rozpływają się w ustach. Danie można podać na uroczystym obiedzie, domowej kolacji lub zabrać na piknik. Bardzo smacznie komponuje się z sałatą lub mizerią oraz pieczonymi ziemniakami. Zapach potrawy roznosi się po całym mieszkaniu, więc jest to dobry sposób, aby zachęcić niejadków do obiadu. Często jest tak, że dzieci kręcą głową, gdy tylko zobaczą jakieś mięso, ale jeśli chodzi o tak przyrządzonego kurczaka, to zaczynają od warzyw a kończą na udku;-) Dla osób lubiących niecodzienne smaki proponuję dodać odrobinę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Myślę, że przepis mógłby się znaleźć w kategorii i danie dla dzieci, i …uwodzenie;-))
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Delikatny kurczak z duszonymi warzywami, które po prostu rozpływają się w ustach. Danie można podać na uroczystym obiedzie, domowej kolacji lub zabrać na piknik. Bardzo smacznie komponuje się z sałatą lub mizerią oraz pieczonymi ziemniakami. Zapach potrawy roznosi się po całym mieszkaniu, więc jest to dobry sposób, aby zachęcić niejadków do obiadu. Często jest tak, że dzieci kręcą głową, gdy tylko zobaczą jakieś mięso, ale jeśli chodzi o tak przyrządzonego kurczaka, to zaczynają od warzyw a kończą na udku;-) Dla osób lubiących niecodzienne smaki proponuję dodać odrobinę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Myślę, że przepis mógłby się znaleźć w kategorii i danie dla dzieci, i …uwodzenie;-))
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.25 szkl. olej
2 szt. udka kurze ze skórą
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. seler
2 szt. marchew
1 szt. por
1 szt. ostra papryka w proszku
4 szt. czosnek
1 szt. sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa kroimy w słupki lub krążki.
Mięso nacieramy papryką ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Podajemy z sałatą, ziemniakami lub ryżem.
Przygotowujemy udka i piersi kurczaka oraz warzywa: marchew, seler i por.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.