Makaronowa zapiekanka z łososiem

goodfoodlover
Makaronowa zapiekanka z łososiem

5

0 / 0

Poznaj przepis na makaronową zapiekankę z łososiem spowitym gęstym i aromatycznym sosem gorgonzola. Nasza propozycja to idealny pomysł na niesztampowy rodzinny obiad lub wyjątkową kolację tylko we dwoje.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łod. bazylia

1 szcz. tymianek

1 łyżeczka pieprz

250 g łosoś wędzony

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. mleko uht 1,5%

9.50 łyżka śmietana 12%

0.50 szt. mozarella

1 szt. brokuły

400 g makaron wstążki

1 szt. ser pleśniowy

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. czosnek

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Sos: Wodę i mleko chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek , przyprawy i trochę oliwy. Mieszamy dokładnie i dodajemy ser.

2

Makaronu nie gotujemy. Łososia kroimy na małe kawałki, ser pleśniowy dzielimy na cząstki. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.

3

W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a na nim układamy brokuły, ser i łososia (możemy go wcześniej obficie oprószyć swieżym pieprzem). Zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły