Makaronowa zapiekanka z łososiem
goodfoodlover
5
0 / 0
Poznaj przepis na makaronową zapiekankę z łososiem spowitym gęstym i aromatycznym sosem gorgonzola. Nasza propozycja to idealny pomysł na niesztampowy rodzinny obiad lub wyjątkową kolację tylko we dwoje.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łod. bazylia
1 szcz. tymianek
1 łyżeczka pieprz
250 g łosoś wędzony
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. mleko uht 1,5%
9.50 łyżka śmietana 12%
0.50 szt. mozarella
1 szt. brokuły
400 g makaron wstążki
1 szt. ser pleśniowy
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Sos: Wodę i mleko chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek , przyprawy i trochę oliwy. Mieszamy dokładnie i dodajemy ser.
Makaronu nie gotujemy. Łososia kroimy na małe kawałki, ser pleśniowy dzielimy na cząstki. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.
W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a na nim układamy brokuły, ser i łososia (możemy go wcześniej obficie oprószyć swieżym pieprzem). Zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.