Makaronowa zapiekanka z łososiem

goodfoodlover

Poznaj przepis na makaronową zapiekankę z łososiem spowitym gęstym i aromatycznym sosem gorgonzola. Nasza propozycja to idealny pomysł na niesztampowy rodzinny obiad lub wyjątkową kolację tylko we dwoje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
6
0 / 0
Poznaj przepis na makaronową zapiekankę z łososiem spowitym gęstym i aromatycznym sosem gorgonzola. Nasza propozycja to idealny pomysł na niesztampowy rodzinny obiad lub wyjątkową kolację tylko we dwoje.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łodyga bazylia
1 szczyp. tymianek
1 łyżecz. pieprz
250 g łosoś wędzony
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. mleko uht 1,5%
9.50 łyżka śmietana 12%
0.50 szt. mozarella
1 szt. brokuły
400 g makaron wstążki
1 szt. ser pleśniowy
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Sos: Wodę i mleko chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek , przyprawy i trochę oliwy. Mieszamy dokładnie i dodajemy ser.
Makaronu nie gotujemy. Łososia kroimy na małe kawałki, ser pleśniowy dzielimy na cząstki. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.
W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a na nim układamy brokuły, ser i łososia (możemy go wcześniej obficie oprószyć swieżym pieprzem). Zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
772
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.