Pełnoziarniste gołąbki z grzybami bez zawijania
MartaPedoo
Moją propozycją są gołąbki pełnoziarniste z grzybami bez zawijania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
989
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Moją propozycją są gołąbki pełnoziarniste z grzybami bez zawijania.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g ryż brązowy
500 g mięso mielone
1 szt. kapusta pekińska
1 szt. cebula
10 dag. grzyby leśne
10 dag. pieczarki
1 l bulion drobiowy
1 łyżecz. sól, pieprz
100 g mąka lubella
100 olej
2 łyżka masło klarowane
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. sos łowicz
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, gotujemy około 20 minut i studzimy.
Następnie kroimy je w drobną kostkę i dusimy na maśle wraz z cebulą. Do mięsa dodajemy ryż, grzyby i doprawiamy.
Formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i układamy w garnku z bulionem i przyprawami. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 35-40 minut.
Pod koniec duszenia podlewamy sosem pieczarkowym Łowicz. Podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
989
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.