Tagliatellle z grzybami sezonowymi w sosie śmietanowym


Składniki:

- 100 g makaronu tagliatelle

- 80 g boczku wędzonego (opcjonalnie)

- 20 g masła

- 60 g cebuli (pokrojonej w kostkę)

- 10 g czosnku (posiekanego)

- 5 igiełek rozmarynu (posiekanych) lub szczypta rozmarynu suszonego

- 120 g grzybów sezonowych (podgrzybek, kurka, rydze…) (oczyszczonych i pokrojonych)

- Pieprz czarny młotkowany (do smaku)

- 40ml białego wina (opcjonalnie)

- 150 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron tagliatelle, odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.

2. Na patelni rozgrzej masło, smaż boczek (opcjonalnie), potem dodaj cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty

3. Dodaj grzyby, smaż 5 minut. Dodaj rozmaryn, pieprz, wino i śmietanę, gotuj 2-3 minuty.

4. Wmieszaj makaron w sos, ewentualnie dodaj wodę z makaronu

5. Podawaj posypane świeżym pieprzem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły