TAGLIATELLE ZUCCA E PANCETTA

admin_1
TAGLIATELLE ZUCCA E PANCETTA

0

0 / 0

Poznawaj kuchnię włoską z nami! Prezentujemy przepyszny przepis na makaron tagliatelle z dynią, boczkiem, serem gorgonzola i startym parmezanem. Przed Państwem Tagliatelle Zucca e Pancetta! Buon appetito!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

350 g makaron tagliatelle malma

600 g dynia

50 g boczek

1 szt. cebula szalotka

50 śmietana 36%

50 g ser gorgonzola

20 g parmezan tarty

1 łyżecz. oliwa z oliwek extra virgin

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Dynię pokrój na mniejsze części, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem.

2

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz dynie ok. 30 minut.

3

Do połowy upieczonej dyni dodaj śmietanę, ser gorgonzolę i parmezan. Dopraw i zblenduj.

4

Pokrój drugą połowę dyni na kawałki.

5

Podsmaż szalotkę na patelni wraz z drobno pokrojonym boczkiem.

6

Całość wymieszaj z wcześniej zrobionym sosem.

7

Ugotuj tagliatelle wg zaleceń producenta.

8

Gotowy makaron wymieszaj z sosem i kawałkami dyni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2105

kcal

Białka

75

gram

Węglowodany

289

gram

Tłuszcze

66

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły