Tagliatelle z sosem mascarpone
uwielbiampl
Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!
2
3.8 / 9
Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
400 g makaron lubella wstążki
250 g krewetki
250 g serek mascarpone
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
W rondlu mieszamy na gładką masę ser mascarpone ze śmietaną. Gotujemy masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodajemy krewetki i chwilę podgotowujemy.
Rondel zdejmujemy z ognia, sos zaciągamy żółtkiem.
Polewamy nim makaron.
Przed podaniem każdą porcję posypujemy pieprzem.