Tagliatelle z sosem mascarpone

uwielbiampl
Tagliatelle z sosem mascarpone

Średnia 3.8 / 9

Oceń!

Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sok z cytryny

400 g makaron lubella wstążki

250 g krewetki

250 g serek mascarpone

1 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana

Przygotowanie


Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.

W rondlu mieszamy na gładką masę ser mascarpone ze śmietaną. Gotujemy masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodajemy krewetki i chwilę podgotowujemy.

Rondel zdejmujemy z ognia, sos zaciągamy żółtkiem.

Polewamy nim makaron.

Przed podaniem każdą porcję posypujemy pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

698

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły