Tagliatelle z sosem mascarpone
uwielbiampl
Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
698
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.8 / 9
Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
400 g makaron lubella wstążki
250 g krewetki
250 g serek mascarpone
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.
W rondlu mieszamy na gładką masę ser mascarpone ze śmietaną. Gotujemy masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodajemy krewetki i chwilę podgotowujemy.
Rondel zdejmujemy z ognia, sos zaciągamy żółtkiem.
Polewamy nim makaron.
Przed podaniem każdą porcję posypujemy pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
698
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.