Tagliatelle z sosem mascarpone

uwielbiampl
Tagliatelle z sosem mascarpone

2

3.8 / 9

Klasyczny włoski makaron z rejonu Emillia-Romagna, czyli uwielbiane przez wielu tagliatelle. Pragniesz kulinarnej podróży do słonecznych Włoch? Sprawdź nasz pyszny przepis na tagliatelle z serkiem mascarpone. Nie zawiedziesz się!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sok z cytryny

400 g makaron lubella wstążki

250 g krewetki

250 g serek mascarpone

1 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.

2

W rondlu mieszamy na gładką masę ser mascarpone ze śmietaną. Gotujemy masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3

Dodajemy krewetki i chwilę podgotowujemy.

4

Rondel zdejmujemy z ognia, sos zaciągamy żółtkiem.

5

Polewamy nim makaron.

6

Przed podaniem każdą porcję posypujemy pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

698

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły