Tagliatelle z boczkiem wędzonym, pieczarkami i tymiankiem w sosie śmietanowym


Składniki:

- 100 g makaronu tagliatelle
- 100 g pieczarek (mogą być brunatne) oczyszczonych i przekrojonych na pół
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 30%
- Sól, pieprz do smaku
- Świeży lub suszony tymianek (świeży – kilka listków, suszony – szczypta)

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente, odcedź, zachowując trochę wody.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż boczek 2-3 minuty, potem odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2 minuty, dodaj czosnek i smaż 30 sekund.

3. Dodaj pieczarki, tymianek, sól i pieprz. Smaż przez 3-5 minut, aż pieczarki się zarumienią.

4. Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj makaron, w razie potrzeby trochę wody z gotowania.

5. Wmieszaj boczek, podgrzewaj przez 1-2 minuty. Podawaj z świeżym tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły