Co zrobić z dyni? Pomysły na obiady, desery i inne

Co zrobić z dyni? Pomysły na obiady, desery i inne

EkspertOdKuchni

9/12/2023

ok. 5 min


Dynia to nie tylko symbol jesieni i Halloween. To również wyjątkowo wszechstronne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. W tym artykule przedstawimy kilka pomysłów na dania i desery z dynią, które z pewnością zainspirują Cię do eksperymentowania w swojej kuchni.

Gulasz z dynią

Gulasz z dynią to nowoczesna propozycja dla miłośników kuchni węgierskiej. Jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i sycący, dzięki czemu sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Najpierw kroimy polędwicę wieprzową w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek i zalewamy całość bulionem. Gdy większość płynu odparuje i mięso będzie miękkie, wlewamy passatę i pokrojoną w kostkę dynię. Tak przygotowany gulasz gotujemy jeszcze przez 15-20 minut i serwujemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. To idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy rozgrzewającego posiłku. Kliknij tutaj, aby poznać cały przepis!

Szakszuka z dynią

Szakszuka to danie pochodzące z kuchni Bliskiego Wschodu, które cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. W połączeniu z dynią to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji, która doskonale sprawdzi się na śniadanie lub brunch. Całość przygotujesz w mniej niż godzinę z wykorzystaniem jedynie czterech składników. Wystarczy pokroić dynię w kostki, udusić ją na patelni, dodać sos pomidorowy, a na koniec jajka. Wszystkie składniki przykrywamy pokrywką i czekamy do momentu, aż szakszuka się zetnie, a pieczona dynia uwolni swój aromat. Możemy również dodać na wierzch świeże zioła lub pestki dyni dla urozmaicenia smaku. Całość świetnie smakuje w towarzystwie pieczywa. Kliknij tutaj i poznaj cały przepis!

Nalewka z dyni

Zastanawiasz się jak wykorzystać dynię w swojej kuchni? Dobrym rozwiązaniem będzie dyniówka, czyli nalewka z dyni, która doskonale koncentruje smak jesieni na długi czas. Można ją wykorzystać jako aperitif, a także dodać do ciast, deserów lub drinków. Wystarczy oczyszczoną i pokrojoną dynię bez skórki i nasion zagotować w garnku z wodą, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Do powstałej masy dodajemy laskę wanilii, goździki, skórkę z pomarańczy, a także cukier oraz wódkę. Całość mieszamy i przelewamy do przygotowanego wcześniej słoika lub butelki. Tak przygotowaną nalewkę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2-3 miesiące. Kliknij tutaj i sprawdź dokładny przepis!

Rollsy dyniowe

Jeżeli cenisz sobie dania z dyni i szukasz słodkiej inspiracji na jej wykorzystanie, koniecznie poznaj przepis na dyniowe rollsy. To świetny przysmak do jesiennej kawy, herbaty lub poczęstunek na różnego rodzaju okazje. Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. W tym celu usuwamy jej pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Całość umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na około 35 minut. Po tym czasie usuwamy skórkę z pieczonej dyni i blendujemy. Następnie podgrzewamy z mlekiem, cukrem i olejem, dodajemy drożdże, mąkę, sól i cynamon i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe i rozwałkowane ciasto dyniowe smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem kakaowo-cynamonowym, zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze kawałki. Całość zapiekamy, aż wszystkie bułeczki się zarumienią. Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź przepis!

Tarta dyniowa z glazurą z dżemu brzoskwiniowego

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkości, tarta dyniowa z glazurą z dżemu brzoskwiniowego z pewnością przypadnie ci do gustu. To szybkie ciasto bez pieczenia, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Na początku należy wyłożyć formę tarty przygotowanym spodem na bazie ciasteczek i masła, a następnie przygotować krem dyniowy z kaszą manną. Masę doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy do niej masło. Gdy całość ostygnie, przelewamy na gotowy spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotową tartę dekorujemy dżemem i pistacjami. Chcesz poznać cały przepis? Kliknij tutaj!

Zupa dyniowa z młodą marchewką

Zupa krem z dyni to klasyk każdej jesieni, który jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Następnie umieszczamy w nim marchewki, liść laurowy i ząbek czosnku. Po około 5 minutach dodajemy dynię i czekamy do jej zmięknięcia. Dobrym wyborem może być dynia makaronowa lub hokkaido, jednak pierwszą z nich należy obrać przed dodaniem do zupy. Całość blendujemy, dodajemy ser topiony, pistacje i doprawiamy. Gotową zupę dekorujemy pozostałymi orzeszkami lub pestkami dyni. Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Makaron tagliatelle z dynią i szpinakiem

Jeżeli cenisz sobie dania makaronowe, koniecznie wypróbuj jesiennej wersji tagliatelle z dynią i szpinakiem. Wystarczy ugotować makaron, zeszklić cebulę i czosnek na patelni, a następnie dodać kawałki dyni hokkaido i szpinak. Całość podsmażamy, dolewamy bulion i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy, mieszamy z makaronem i gotowe! Makaron tagliatelle serwujemy z tartym serem i świeżym tymiankiem. To świetny pomysł na jesienny obiad dla całej rodziny, a także kolację lub danie na specjalne okazje. Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Racuchy dyniowe

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Poznaj racuchy dyniowe, których przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz startego miąższu dyni, jajka, śmietanę, cukier waniliowy, cynamon i mąkę. Wszystkie składniki łączysz w jednolitą masę i smażysz na złocisty kolor. Możesz również dodać startą skórkę pomarańczy, jeżeli chcesz, aby placki dyniowe były jeszcze bardziej aromatyczne. Przed podaniem wystarczy posypać całość cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami. Możesz również wykorzystać prażone pestki dyni, którymi udekorujesz wierzch. To świetny wybór na jesienny posiłek, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kliknij tutaj i poznaj cały przepis na pyszne dyniowe placuszki!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły