Krem z dyni i młodej marchewki

m7
Krem z dyni i młodej marchewki

0

0 / 0

Znakomita zupa krem z sezonowych warzyw. Polecamy krem z dyni i młodej marchewki wszystkim fanom gęstych zup.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 bulion warzywny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. papryka słodka

750 g dynia

20 g pistacje

100 g ser topiony

15 szt. marchew

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. liść laurowy

Przygotowanie


1

Gotujemy bulion.

2

Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej.

3

Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem.

4

By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki.

5

Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił.

6

Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami, choć z doświadczenia wiemy, że podczas upałów doskonale sprawdza się również na zimno jako orzeźwiający, lekki obiad.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły