Krem z dyni i młodej marchewki
m7
Znakomita zupa krem z sezonowych warzyw. Polecamy krem z dyni i młodej marchewki wszystkim fanom gęstych zup.
0
0 / 0
Znakomita zupa krem z sezonowych warzyw. Polecamy krem z dyni i młodej marchewki wszystkim fanom gęstych zup.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 bulion warzywny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. papryka słodka
750 g dynia
20 g pistacje
100 g ser topiony
15 szt. marchew
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. liść laurowy
Przygotowanie
Gotujemy bulion.
Marchewki myjemy, szorujemy szczoteczką i kroimy w dowolnej wielkości części. Umieszczamy je w gotującym się bulionie wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy dalej.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na krem.
By zapewnić aksamitność, dodajemy serek, następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku i papryki.
Słodycz warzyw przełamujemy słonymi pistacjami. Obieramy większość (kilka pozostawiamy do dekoracji) i przy pomocy moździerza kruszymy na kawałeczki. Dodajemy pistacje do kremu, który ponownie umieszczamy na gazie, zagotowujemy, upewniając się, że serek odpowiednio się rozpuścił.
Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami, choć z doświadczenia wiemy, że podczas upałów doskonale sprawdza się również na zimno jako orzeźwiający, lekki obiad.