Rollsy dyniowe

Kakao DecoMorreno
Rollsy dyniowe

1

5 / 2

Jesteś fanem rollsów cynamonowych na bazie drożdżowego ciasta? Para odświeżyć ten przepis, dodając aromatycznego dyniowego purée! Bułeczki wychodzą delikatne, lekko słodkie i pięknie złociste. Są doskonałe na śniadanie, podwieczorek albo do kawy w chłodniejsze dni. Można je polać polewą z serka śmietankowego, posypać cukrem pudrem albo zostawić w wersji bez dodatków. Smacznego!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

45 ml mleko roślinne

8 g drożdże suszone

1 łyżka olej roślinny

36 g cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. sól

190 g puree z dyni

1 łyżecz. cynamon

75 g cukier brązowy

30 g kakao decomorreno

1 łyżka cynamon

4 łyżka olej kokosowy

190 g mąka pszenna

Przygotowanie


1

Mleko lekko podgrzej z purée dyniowym, cukrem i olejem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut.

2

W miseczce wymieszaj cukier, kakao i cynamon. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na duży prostokąt. Posmaruj rozpuszczonym olejem kokosowym. Posyp mieszanką na nadzienie i zawiń w rulon.

3

Pokrój na małe bułeczki i układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 15-20 minut.

4

Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180℃, piecz przez około 25 minut, aż bułeczki będą rumiane.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

164

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły