Tarta dyniowa z glazurą z dżemu brzoskwiniowego

maspexdigital
Tarta dyniowa z glazurą z dżemu brzoskwiniowego

0

0 / 0

Hitem jesieni jest dynia, ale jak można ją wykorzystać do słodkich wypieków? Dynia to owoc o różnorodnym zastosowaniu i znakomicie smakuje w formie tarty! Proste kroki, szybkie przygotowanie i ciasto bez pieczenia gotowe. Smacznego!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

150 g ciasteczka zbożowe

80 g masło

250 g dynia

350 mleko

0.50 szkl. kasza manna

0.70 szkl. cukier trzcinowy

150 g masło

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 opak. dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia

Przygotowanie


1

Ciasteczka zmiksować, dodać masło, wyrobić i ułożyć spód formy do tarty.

2

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu ponownie całość zagotować i wsypać kaszę mannę, energicznie mieszać, aż do zgęstnienia kremu.

3

Garnek odstawić i do gorącej masy dodać masło oraz szczyptę gałki muszkatołowej Ostudzić na tyle, by masa była tylko lekko ciepła.

4

Na ciasteczkowy spód wylać masę dyniową i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

5

Po stężeniu masy wierzch posmarować dżemem i ozdobić posiekanymi pistacjami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

479

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły