Tarta dyniowa z glazurą z dżemu brzoskwiniowego
maspexdigital
Hitem jesieni jest dynia, ale jak można ją wykorzystać do słodkich wypieków? Dynia to owoc o różnorodnym zastosowaniu i znakomicie smakuje w formie tarty! Proste kroki, szybkie przygotowanie i ciasto bez pieczenia gotowe. Smacznego!
0
0 / 0
Hitem jesieni jest dynia, ale jak można ją wykorzystać do słodkich wypieków? Dynia to owoc o różnorodnym zastosowaniu i znakomicie smakuje w formie tarty! Proste kroki, szybkie przygotowanie i ciasto bez pieczenia gotowe. Smacznego!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
150 g ciasteczka zbożowe
80 g masło
250 g dynia
350 mleko
0.50 szkl. kasza manna
0.70 szkl. cukier trzcinowy
150 g masło
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia
Przygotowanie
Ciasteczka zmiksować, dodać masło, wyrobić i ułożyć spód formy do tarty.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu ponownie całość zagotować i wsypać kaszę mannę, energicznie mieszać, aż do zgęstnienia kremu.
Garnek odstawić i do gorącej masy dodać masło oraz szczyptę gałki muszkatołowej Ostudzić na tyle, by masa była tylko lekko ciepła.
Na ciasteczkowy spód wylać masę dyniową i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po stężeniu masy wierzch posmarować dżemem i ozdobić posiekanymi pistacjami.