Menu na zapusty

Menu na zapusty

gosia78

8/9/2017

ok. 3 min


Nikt już nie pamięta, skąd się wzięło przekonanie, że ilość pączków pochłoniętych w Tłusty Czwartek zagwarantuje dobrobyt i pomyślność na cały rok. Na pewno sięgamy po słodkości po to, aby łatwiej było znieść rygorystyczną dietę od Środy Popielcowej do Wielkanocy. Kto może ratuje się mniej kalorycznymi dekoracyjnymi różami karnawałowymi lub lekkimi faworkami, ale prawda jest taka, że przeciętni Polacy w ostatki zjadają minimum dwa pączki dziennie. Do tej grupy należą Ci, którzy wierzą w przesądy i nie chcą kusić losu, a także Ci, którzy patrzą na jedzenie pączków z przymrużeniem oka.
Przeciętny pączek waży około 50 g i ma aż 200 kalorii! Jednak ani kaloryczność, ani ciężkostrawność tych karnawałowych smakołyków nie przeraża uczestników konkursów jedzenia pączków na czas. Zaopatrzeni w sporą ilość niesłodzonych napojów, herbaty i ziół poprawiających trawienie są w stanie zjeść nawet 10 pączków w niecałe 5 minut.  Produkcja pierwszych pączków sięga czasów starożytnych, kiedy to przyrządzano je z ciasta chlebowego, nadziewano słoniną i smażono na smalcu. Tradycją ostatków było tłuste i sycące jedzenie, więc pączki idealnie wpasowały się w karnawałowe menu. Słodkie pączki zaczęto wyrabiać dopiero w XVI wieku i nadziewano je konfiturą – szczególne miejsce w naszej kuchni zajmują pączki z nadzieniem różanym, likierem, budyniem, a nawet serem. Wierzch polewano lukrem, dekorowano czekoladą lub posypywano pudrem z wanilią, a do smaku dodawano migdałowe płatki lub kandyzowaną skórkę pomarańczy.  Do Polski pączki zawitały w IX wieku i na początku wyglądały, jak małe twarde kulki, natomiast za czasów Mikołaja Reja przypominały racuchy (Rej wspomina o tym fakcie w „Żywocie człowieka poczciwego”). Dopiero kilka wieków później, za sprawą francuskich cukierników rezydujących na dworze króla Augusta III, pączki nabrały delikatności i lekkości – ściśnięte w ręku wracały do swojego pierwotnego kształtu, a umieszczony w środku orzech lub migdał gwarantował znalazcy szczęście. Pulchny drożdżowy pączek podbił cały świat. Chociaż zawsze wykonany był z mąki pszennej, jaj i drożdży, to dobór pozostałych składników, czas smażenia i rodzaj nadzienia wskazywał, z jaką narodowością pączka mamy do czynienia. I tak pączki berlińskie, Berliner Pfannkuchen, smaży się tylko kilkadziesiąt sekund, by nie „wypijały” zbyt dużo tłuszczu, natomiast pączki polskie odsącza się z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i szprycuje słodkościami. Wiedeńskie specjały były deserem przeznaczonym dla żołnierzy, którzy bez specjalnej celebracji mogli trzymać pączki w ręce i zajadać je podczas pełnienia służby. Pączki węgierskie - farsangi fánk  - to nieodsączane po smażeniu prawdziwe kaloryczne bomby, do których nadzienie podawane jest na talerzyku obok.  Idealny pączek jest lekko zapadnięty w środku, a jasna obwódka świadczy o świeżości oleju, na którym był smażony i o niezbędnym dodatku kropelki alkoholu. Z ciasta na pączki możemy zrobić popularne oponki z dziurką w środku. Jeśli chcemy, aby miały one niepowtarzalny smak, to dodajmy do ciasta zmielonego białego sera. Najsławniejsze oponki to amerykańskie doughnuts (donut), które wyszły poza granice swojej ojczyzny i obecnie są bardzo popularnym angielskim podwieczorkiem.  Alternatywą dla pączków mogą być faworki – tradycyjne chrupkie ciastka w kształcie kokardki smażone podobnie jak pączki, w głębokim tłuszczu, posypywane lekkim cukrem-pudrem. Swoją kruchość zawdzięczają specjalnemu sposobowi przygotowania: wielokrotnemu tłuczeniu wałkiem i składaniu ciasta do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Z tego samego ciasta można zrobić karnawałowe róże, które udekorowane wisienką są ozdobą niejednego balu. Najlepsze są świeże pączki, dlatego należy je jeść tego samego dnia, w którym zostały usmażone. A kalorie? Cóż, szybkie spalenie przyjemnie nabytych kalorii musi iść w parze z ćwiczeniami fizycznymi; grzech zjedzenia pączka odpokutujemy dopiero po 20 minutowym intensywnym biegu lub prawie godzinnym spacerze.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły