RACUCHY Z JABŁKAMI
kontakt_1
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Poznaj sprawdzoną recepturę na ciasto drożdżowe, które nie wymaga wiele pracy. Jest proste, szybkie i co najważniejsze - smaczne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
312
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Poznaj sprawdzoną recepturę na ciasto drożdżowe, które nie wymaga wiele pracy. Jest proste, szybkie i co najważniejsze - smaczne!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. jajko
40 g drożdże
300 mleko ciepłe
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól
3 szt. jabłka
2 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. olej
1 opak. dżem truskawkowy łowicz
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj. Wykrój gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki i zalej sokiem z cytryny.
Mąkę z solą przesiej do naczynia. Zrób wgłębienie. Wsyp pokruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 150 ml ciepłego mleka. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 20 min.
Dodaj resztę mleka, jajko i dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na ok 1,5h.
Jabłka odsącz z soku z cytryny. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto z kawałkami owoców, smaż na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem na racuchy nałóż małą porcję dżemu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
312
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.