RACUCHY Z JABŁKAMI

kontakt_1
RACUCHY Z JABŁKAMI

1

5 / 2

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Poznaj sprawdzoną recepturę na ciasto drożdżowe, które nie wymaga wiele pracy. Jest proste, szybkie i co najważniejsze - smaczne!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. jajko

40 g drożdże

300 mleko ciepłe

2 łyżka cukier

1 szcz. sól

3 szt. jabłka

2 łyżeczka sok z cytryny

1 szt. olej

1 opak. dżem truskawkowy łowicz

Przygotowanie


1

Jabłka dokładnie umyj. Wykrój gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki i zalej sokiem z cytryny.

2

Mąkę z solą przesiej do naczynia. Zrób wgłębienie. Wsyp pokruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej 150 ml ciepłego mleka. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok 20 min.

3

Dodaj resztę mleka, jajko i dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na ok 1,5h.

4

Jabłka odsącz z soku z cytryny. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

5

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto z kawałkami owoców, smaż na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem na racuchy nałóż małą porcję dżemu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły