Pączki z mascarpone

Lubella
Pączki z mascarpone

0

0 / 0

Marzysz o domowych pączkach, które rozpływają się w ustach? Pączki z mascarpone to doskonały wybór! Dzięki dodatkowi włoskiego serka mascarpone ciasto jest niezwykle miękkie, wilgotne i aksamitne w smaku. Co więcej, takie pączki zachowują świeżość przez dłuższy czas. Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek lub jako słodka przekąska do kawy. Możesz je serwować z cukrem pudrem lub nadziać ulubionym dżemem, kremem lub budyniem. Smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Ciasto na pączki

250 g mascarpone

3 szt. jaja

40 g cukier puder

3 łyżka śmietana

250 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

2 łyżecz. sok z cytryny

Pozostałe

1 l olej do smażenia

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wymieszać dokładnie szpatułką.

2

Rozgrzać olej w garnku do 180°C.

3

Nabrać łyżką porcję ciasta i w mokrych dłoniach uformować kulkę.

4

Smażyć na oleju, aż się zarumienią.

5

Wyławiać łyżką cedzakową.

6

Usmażone pączki obtoczyć w cukrze pudrze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły