Pączki serowe

Lubella
Pączki serowe

0

4.5 / 2

Marzysz o domowych pączkach, ale nie masz czasu na długie wyrastanie ciasta? Pączki serowe to idealne rozwiązanie! Są lekkie, puszyste i delikatnie chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i lekko wilgotne dzięki twarogowi. Idealne na tłusty czwartek, rodzinne spotkanie lub słodką przekąskę do kawy. Pączki serowe bez drożdży z najlepiej smakują z cukrem pudrem, ale można je również nadziać konfiturą lub serwować z sosem czekoladowym. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

250 g twaróg półtłusty

200 g mąka pszenna lubella

50 g cukier

2 szt. jaja

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cukier wanilinowy

1 szczyp. sól

1 łyżka spirytus

500 ml olej rzepakowy

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiel, aby miał jednolitą konsystencję.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól – wymieszaj.

3

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól – wymieszaj.

4

Ciasto odstaw na 10 minut, aby odpoczęło – będzie łatwiejsze do formowania.

5

Oprósz dłonie mąką i formuj z ciasta małe kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Możesz użyć łyżeczki do nabierania równej ilości ciasta.

6

Kulki odkładaj na oprószoną mąką powierzchnię.

7

Wlej olej do szerokiego garnka lub rondla – podgrzej do 175°C. Jeśli nie masz termometru, wrzuć kawałek ciasta – jeśli wypływa i zaczyna się smażyć, olej jest gotowy.

8

Smaż pączki partiami – nie wrzucaj zbyt wielu naraz, aby temperatura oleju nie spadła.

9

Obracaj je podczas smażenia, aby równomiernie się zrumieniły.

10

Po 3-4 minutach, gdy będą złociste, wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.

11

Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

211

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły