Faworki

m7
Faworki

0

0 / 0

Idealne na karnawał

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg tłuszcz

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana

1 łyżka proszek do pieczenia

1 łyżka spirytus

20 dek. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną należy przesiać na stolnicę i wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie i wlać w nie żółtka jaj, wsypać sól, dodać proszek do pieczenia.

2

Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i szybko wyrobić ciasto.

3

Z ciasta uformować kulę i zbić ją wałkiem kuchennym, tak, aby nabić powietrza.

4

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w paski, nadkrajać je na środku i przewijać formując faworki.

5

Tłuszcz( najlepiej smalec) rozgrzać w garnku tak, aby miał on głębokość co najmniej 5 cm.

6

Na rozgrzany tłuszcz wrzucać faworki i smażyć na złoty kolor.

7

Po wyjęciu z tłuszczy osączyć i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły