Pieczone pączki z cydrem jabłkowym

Lubella
Pieczone pączki z cydrem jabłkowym

0

0 / 0

Pieczone pączki z cydrem jabłkowym to prawdziwy hit jesiennego sezonu! Pachną cynamonem, gałką muszkatołową i świeżym jabłkiem. Są delikatne, miękkie, a ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. To świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, która jest mniej kaloryczna dzięki pieczeniu zamiast smażenia. Przygotuj je na weekendowe śniadanie lub popołudniowy deser — na pewno zachwycą całą rodzinę!

15

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

60 g masło roztopione

100 g cukier brązowy

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

240 ml cydr jabłkowy

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

Lukier

100 g cukier puder

3 łyżka cydr jabłkowy

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżka cukier brązowy

Przygotowanie


1

Wlej cydr jabłkowy do rondelka i gotuj na średnim ogniu, aż jego objętość zmniejszy się do około 120 ml (pół szklanki). Powinno to zająć około 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

2

W dużej misce wymieszaj roztopione masło i cukier, aż powstanie gładka masa. Dodaj jajka, po jednym na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Wlej ostudzony cydr jabłkowy i ekstrakt waniliowy, mieszając do połączenia składników.

3

W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy.

4

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia pączków, lekko natłuszczając ją masłem lub olejem. Przelej ciasto do formy, wypełniając każdy otwór do 2/3 wysokości.

5

Piecz pączki w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

6

W misce wymieszaj cukier puder z cydrem jabłkowym i cynamonem, aż powstanie gładki lukier. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej cydru, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru.

7

Zanurz ostudzone pączki w lukrze lub polej je za pomocą łyżki, a następnie posyp szczyptą brązowego cukru i pozostaw na kratce do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły