Bigos z powidłami śliwkowymi
Łowicz
Bigos z powidłami śliwkowymi to tradycyjne polskie danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. W tej klasycznej potrawie królują kapusta kiszona, mięso wołowe, łopatka wieprzowa, wędzony boczek, kiełbasa, powidła śliwkowe i wyraziste dodatki. To idealny wybór na świąteczny stół, rodzinne uroczystości i codzienny obiad. Bigos doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!
3
5 / 1
Bigos z powidłami śliwkowymi to tradycyjne polskie danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. W tej klasycznej potrawie królują kapusta kiszona, mięso wołowe, łopatka wieprzowa, wędzony boczek, kiełbasa, powidła śliwkowe i wyraziste dodatki. To idealny wybór na świąteczny stół, rodzinne uroczystości i codzienny obiad. Bigos doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!
18
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g mięso wołowe gulaszowe
400 g łopatka wieprzowa
200 g boczek wędzony
300 g kiełbasa wieprzowa
1500 g kiszona kapusta
1 szt. cebula
30 g suszone grzyby
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka masło
3 łyżka olej roślinny
600 g bulion wołowy
3 łyżka powidła śliwkowe łowicz
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziarna ziela angielskiego
1 łyżka kminek
1.50 łyżka majeranek
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę i dokładnie obsmażyć, aż do zarumienienia. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i ją zeszklić.
Wlać bulion, dodać suszone grzyby i przyprawy. Gotować przez około godzinę na małym ogniu.
Kapustę odcisnąć (zostawić trochę soku) i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do bigosu i gotować kolejne 20 minut.
Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę i boczek. Dodać do bigosu razem z powidłami śliwkowymi i gotować kolejne 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy.
Zrobić zasmażkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, podgrzewać, aż złapie słomkowy kolor. Zagęścić bigos zasmażką.
Doprawić całość solą i pieprzem. Można dodać odrobinę soku z kapusty dla dodatkowej kwaśności.
Bigos najlepiej smakuje po dwóch dniach (codziennie podgrzewamy i trzymamy w lodówce).