Bigos z powidłami śliwkowymi

Łowicz
Bigos z powidłami śliwkowymi

2

5 / 1

Bigos z powidłami śliwkowymi to tradycyjne polskie danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. W tej klasycznej potrawie królują kapusta kiszona, mięso wołowe, łopatka wieprzowa, wędzony boczek, kiełbasa, powidła śliwkowe i wyraziste dodatki. To idealny wybór na świąteczny stół, rodzinne uroczystości i codzienny obiad. Bigos doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego!

18

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g mięso wołowe gulaszowe

400 g łopatka wieprzowa

200 g boczek wędzony

300 g kiełbasa wieprzowa

1500 g kiszona kapusta

1 szt. cebula

30 g suszone grzyby

1 łyżka mąka pszenna

1 łyżka masło

3 łyżka olej roślinny

600 g bulion wołowy

3 łyżka powidła śliwkowe łowicz

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziarna ziela angielskiego

1 łyżka kminek

1.50 łyżka majeranek

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Mięso pokroić w kostkę i dokładnie obsmażyć, aż do zarumienienia. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i ją zeszklić.

2

Wlać bulion, dodać suszone grzyby i przyprawy. Gotować przez około godzinę na małym ogniu.

3

Kapustę odcisnąć (zostawić trochę soku) i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do bigosu i gotować kolejne 20 minut.

4

Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę i boczek. Dodać do bigosu razem z powidłami śliwkowymi i gotować kolejne 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy.

5

Zrobić zasmażkę. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, podgrzewać, aż złapie słomkowy kolor. Zagęścić bigos zasmażką.

6

Doprawić całość solą i pieprzem. Można dodać odrobinę soku z kapusty dla dodatkowej kwaśności.

7

Bigos najlepiej smakuje po dwóch dniach (codziennie podgrzewamy i trzymamy w lodówce).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły