Smaczne pomysły na naleśniki

Smaczne pomysły na naleśniki

Lubella

1/5/2024

ok. 5 min


Naleśniki to jedno z tych uniwersalnych dań, które z powodzeniem można podać na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy lubisz opcje na słodko z bitą śmietaną lub syropem klonowym, czy też wolisz wytrawne wersje z mięsnym farszem — możliwości są praktycznie nieograniczone. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na pyszne i kreatywne naleśniki, które z pewnością zrobią furorę na Twoim stole.

Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem

Pierwszą propozycją są zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. To idealna opcja zarówno na pyszny obiad, jak i różnego rodzaju imprezy i uroczystości. To danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie wygląda na talerzu.

Zaczynamy od wymieszania mleka, jajek, mąki, szczypty soli i pieprzu. Z gotowej masy smażymy naleśniki, a następnie szykujemy farsz. Na patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, pieczarkami i pomidorami z puszki. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz ostrą paprykę. Całość smażymy przez około 5 minut, a następnie wykładamy na przygotowane naleśniki. Wszystko dokładnie zawijamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem, oregano i zalewamy odrobiną bulionu. Zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut i gotowe!

Kliknij tutaj, aby poznać cały przepis!

Słodkie naleśniki z serkiem mascarpone i dżemem

A teraz coś dla fanów potraw na słodko. Naleśniki z serkiem mascarpone i dżemem z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom. To świetny wybór na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

Na początek przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W tym celu mieszamy ze sobą mąkę, mleko, wodę gazowaną, odrobinę oleju i szczyptę soli. Wszystko smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie śmietankę ubijamy z cukrem i mieszamy z mascarpone. Gotowe naleśniki nadziewamy przygotowanym nadzieniem i dżemem owocowym. Całość możemy zawinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Zielone naleśniki ze szpinakiem i pastą warzywną

Jeżeli cenisz sobie nie tylko smak, ale i wygląd potraw, koniecznie przygotuj zielone naleśniki ze szpinakiem i pastą warzywną. To smaczna i pożywna propozycja, która może być świetnym wyborem na szybki obiad dla dzieci. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużej ilości czasu.

Wystarczy zblendować szpinak z mlekiem, mąką, wodą gazowaną, jajkami i olejem. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Gotowe naleśniki smarujemy pastą warzywną i zawijamy w rulon. Możemy również wypełnić środek ulubionymi warzywami dla dodatkowego smaku i wartości odżywczych.

Kliknij tutaj, aby poznać więcej szczegółów!

Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem na słono

Naleśniki można również przygotować w wersji bezglutenowej — z mąką ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą. W połączeniu z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami z pewnością zasmakują wszystkim fanom wytrawnych naleśników. To idealna opcja na obiad lub elegancką kolację.

W misce mieszamy trzy rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko i szczyptę soli. Gotowe ciasto wylewamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Każdy placek smażymy z dwóch stron, aż do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie szykujemy farsz. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, a następnie mieszamy z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Dodajemy pieprz, sól i ketchup. Całość dokładnie mieszamy. Możemy również urozmaicić farsz suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub innymi ulubionymi warzywami. Na koniec smarujemy naleśniki przygotowanym farszem i zawijamy w rulon. Wykładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około 7 minut. Gotowe naleśniki opcjonalnie polewamy ketchupem i dekorujemy szczypiorkiem.

Cały przepis znajdziesz tutaj.

Czekoladowe naleśniki zapiekane z owocami i sosem waniliowym

Kolejną propozycją są czekoladowe naleśniki na słodko zapiekane z owocami i sosem waniliowym, które zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je przygotować na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzą się na obiad, podwieczorek lub deser.

Zaczynamy od wymieszania mąki wraz z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem i olejem. Ciasto naleśnikowe smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Następnie kroimy jabłko, gruszkę i śliwki w drobną kostkę i łączymy je z przygotowanym wcześniej budyniem, serkiem kremowym i brązowym cukrem. Naleśniki nadziewamy przygotowanym słodkim farszem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy śmietanką waniliową i zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut.

Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, z czym zrobić naleśniki, koniecznie spróbuj wersji po meksykańsku. To smaczne połączenie cienkich placuszków, mielonego mięsa, aromatycznych warzyw i ciągnącego się sera. Całość możemy podawać w aromatycznym sosie pomidorowym.

W misce mieszamy mąkę pszenną z jajkiem, mlekiem, wodą gazowaną i rozpuszczonym masłem. Mieszankę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki. Następnie szykujemy nadzienie. Cebulę siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy mięso mielone, a po chwili odsączoną fasolę z puszki i sos meksykański. Naleśniki nadziewamy mięsem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, a następnie posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę. Tak przygotowane naleśniki serwujemy z salsą pomidorową. W tym celu łączymy pomidory pokrojone w kostkę z posiekaną cebulą, natką pietruszki, sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem.

Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły