Naleśniki z mięsem mielonym
m7
Bardzo smaczne, sycące danie, idealne na obiad lub wczesna kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Bardzo smaczne, sycące danie, idealne na obiad lub wczesna kolację.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka
1 szkl. mąka lubella puszysta
1 szkl. mleko
2 szt. jaja l
1 szt. pomidory bez skórki
5 szt. pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
0.50 szt. kostka rosołowa
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
30 dag. mięso mielone
5 dag. ser żółty
Przygotowanie
Mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu dobrze wymieszać.
Usmażyć naleśniki z zrobionego ciasta.
Na patelni usmażyć mięso, następnie wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki, dodać pokrojone pomidory z puszki. Do smażącego się nadzienia dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę. Smażyć wszystko na patelni około 5 minut.
Usmażone naleśniki rozłożyć na kuchennym blacie, posmarować je cienką warstwą ketchupu, następnie nakładać na nie mięsne nadzienie.
Zawinąć naleśniki, włożyć na blachę lub naczynie żaroodporne.
Rozpuścić w małej szklance pół kostki rosołowej. Posypać naleśniki startym żółtym serem i oregano i polać rosołem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.