Bezglutenowe naleśniki z tuńczykiem, ogórkiem i ketchupem na gorąco
kontakt_2
Czy Ty też znasz i kochasz naleśniki? Czy wiesz jak zredukować liczbę kalorii, które się w nich znajdują? Czy to w ogóle jest możliwe, żeby zachować ich smak i właściwości naleśników, kiedy zmienia się składniki, z których są przygotowane? Nie dowiesz się, dopóki nie sprawdzisz. Pani Fit ma na to swój sposób!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czy Ty też znasz i kochasz naleśniki? Czy wiesz jak zredukować liczbę kalorii, które się w nich znajdują? Czy to w ogóle jest możliwe, żeby zachować ich smak i właściwości naleśników, kiedy zmienia się składniki, z których są przygotowane? Nie dowiesz się, dopóki nie sprawdzisz. Pani Fit ma na to swój sposób!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 łyżka mąka ryżowa
3 łyżka mąka kukurydziana
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
350 mleko
1 szt. jajko
1 łyżecz. olej kokosowy
2 puszka tuńczyk
100 g kukurydza konserwowa
2 szt. cebula
5 szt. ogórki kiszone krakus
2 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. szczypiorek
2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Zmieszaj mąki i proszek do pieczenia w głębokiej misce. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj mleko, ciągle miksując. Dodaj szczyptę soli. Uzyskana masa powinna mieć lekko rzadką konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka – dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, a jeśli jest zbyt gęsta – wlej mleko.
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę oleju kokosowego. Rozprowadź tłuszcz specjalnym pędzelkiem. Wlej na rozgrzaną patelnię odpowiednią ilość ciasta i smaż do uzyskania rumianego placka
Kiedy góra naleśników jest już gotowa, czas na smaczny farsz. Pokrój cebulę i ogórki w drobną kosteczkę. Zmieszaj z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Dodaj pieprz, sól i 2 łyżki ketchupu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Posmaruj naleśniki gotowym farszem i zawiń. Gotowe Zawijańce ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w 180 st. C przez około 7 minut.
Gorące Zawijańce wyjmij na talerz, polej ketchupem i posyp szczypiorkiem. Gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.