Zapiekane naleśniki po meksykańsku

ja_frida
Zapiekane naleśniki po meksykańsku

0

0 / 0

Naleśniki nadziewane mięsem z warzywami i sosem meksykańskim, zapieczone z żółtym serem.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jajko

1 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szkl. woda gazowana

2 łyżka masło

2 łyżka olej

1 szt. cebula

1 szt. marchew

500 g mięso mielone

0.20 łyżecz. sól

0.20 łyżecz. pieprz

1 puszka fasola czerwona konserwowa

100 g ser żółty

4 szt. pomidor

0.50 szt. cebula czerwona

0.50 szt. sok z limonki

0.50 pęcz. natka pietruszki

0.10 łyżecz. sól

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto. Odstawić je na minimum 15 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.

2

Przygotować nadzienie. Posiekać cebule. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę i sos meksykański, wymieszać. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania.

3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut. Przygotować salsę pomidorową - pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Naleśniki podawać z salsą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły