Zapiekane naleśniki po meksykańsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ja_frida
![Zapiekane naleśniki po meksykańsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F244-1702057485831.jpeg&w=3840&q=75)
Naleśniki nadziewane mięsem z warzywami i sosem meksykańskim, zapieczone z żółtym serem.
0
0 / 0
Naleśniki nadziewane mięsem z warzywami i sosem meksykańskim, zapieczone z żółtym serem.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. woda gazowana
2 łyżka masło
2 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. marchew
500 g mięso mielone
0.20 łyżecz. sól
0.20 łyżecz. pieprz
1 puszka fasola czerwona konserwowa
100 g ser żółty
4 szt. pomidor
0.50 szt. cebula czerwona
0.50 szt. sok z limonki
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.10 łyżecz. sól
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto. Odstawić je na minimum 15 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
Przygotować nadzienie. Posiekać cebule. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę i sos meksykański, wymieszać. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut. Przygotować salsę pomidorową - pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Naleśniki podawać z salsą.