Zapiekane naleśniki po meksykańsku
ja_frida
Naleśniki nadziewane mięsem z warzywami i sosem meksykańskim, zapieczone z żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Naleśniki nadziewane mięsem z warzywami i sosem meksykańskim, zapieczone z żółtym serem.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. woda gazowana
2 łyżka masło
2 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. marchew
500 g mięso mielone
0.20 łyżecz. sól
0.20 łyżecz. pieprz
1 puszka fasola czerwona konserwowa
100 g ser żółty
4 szt. pomidor
0.50 szt. cebula czerwona
0.50 szt. sok z limonki
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.10 łyżecz. sól
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto. Odstawić je na minimum 15 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
Przygotować nadzienie. Posiekać cebule. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę i sos meksykański, wymieszać. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut. Przygotować salsę pomidorową - pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Naleśniki podawać z salsą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
767
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.