Ramen, tom yum i żurek — najlepsze zupy na świecie

Ramen, tom yum i żurek — najlepsze zupy na świecie

EkspertOdKuchni

4/28/2023

ok. 4 min


Jaka jest najlepsza zupa na świecie? Pytanie niezwykle trudne, wszak każdy lubi co innego. Są jednak takie, które cieszą się szczególną popularnością wśród smakoszy z różnych szerokości geograficznych. Taste Atlas, jedna z największych platform kulinarnych, stworzyła ranking „Best Soups in the World” uwzględniający zupy z różnych krajów i kultur. Przyjrzyjmy się więc bliżej niektórym z nich.

źródło: Twitter TasteAtlas (@TasteAtlas)

źródło: Twitter TasteAtlas (@TasteAtlas)

Najlepsze polskie zupy

W rankingu Taste Atlas aż cztery pozycje należą do polskich zup. Są to:

  • żurek (miejsce 2.);

  • rosół (miejsce 35.);

  • zupa borowikowa (miejsce 48.);

  • barszcz czysty czerwony (miejsce 49.).

To nie lada wyróżnienie dla naszych kulinarnych tradycji, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że konkurowaliśmy z zupami z całego świata. Bez wątpienia mamy powód do dumy!

Tonkotsu Ramen

Pierwsze miejsce w rankingu opublikowanym przez Taste Atlas zajmuje tonkotsu ramen — japońska zupa, która zyskała uznanie na całym świecie. Jest ona przygotowywana na wywarze mięsnym, do którego dodaje się sos sojowy, czosnek, cebula, imbir i inne przyprawy. Całość dopełnia makaron ramen, kawałki mięsa, jajka, pędy bambusa i różne aromatyczne dodatki, które nadają zupie bogatego aromatu. Tonkotsu ramen jest ceniony za intensywną głębię smaku, przez co z pewnością zasługuje na miano najlepszej zupy na świecie.

Masz ochotę na pyszny ramen z wołowiną? Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj.

Żurek

Drugie miejsce w rankingu najlepszych zup na świecie zajmuje nasza tradycyjna polska zupa charakteryzująca się wyrazistym kwaśnym smakiem — żurek. Nie ma co się dziwić, jej smak i zapach są absolutnie niepowtarzalne i zapadają w pamięć na długo. To danie, które zwykle kojarzy się z polską tradycją i kulturą, gdzie króluje na stołach i jest nieodłączną potrawą świąt wielkanocnych. Charakterystyczny smak żurku pochodzi z kwaśnego zakwasu, czyli fermentacji chleba z mąki żytniej. Całość uzupełnia biała kiełbasa, jajka, ziemniaki i chrzan, dzięki czemu jest to doskonały wybór na rozgrzewający obiad.

Jeśli cenisz sobie wyjątkowy smak żurku, koniecznie poznaj żurek z jajkiem przepiórczym. Kliknij tutaj i sprawdź cały przepis!

Tom yum

Tom yum to tajska zupa, która zdobyła ósme miejsce w zestawieniu najlepszych zup na świecie. Jest to pikantna i kwaśna zupa, która ma bogaty smak i aromat. Jej podstawą jest aromatyczny bulion z cytrynową trawą, krewetkami i grzybami. Do tego dodaje się różne przyprawy, takie jak chili, suszone liście limonki i galangal, które nadają pikantności i charakterystycznego smaku. Zupa zawiera zazwyczaj makaron ryżowy lub biały ryż, co sprawia, że całość jest sycąca i pożywna.

Jesteś fanem orientalnych smaków? Przepis na pyszną zupę tom yum z krewetkami i kurczakiem znajdziesz tutaj.

Rosół

Rosół to klasyczna zupa, którą zna każdy Polak. Zajął on trzydzieste piąte miejsce w rankingu, co świadczy o tym, że jest ceniony przez smakoszy na całym świecie. To tradycyjna zupa kuchni polskiej na wywarze warzywnym lub mięsnym. Do rosołu dodaje się różne warzywa, takie jak marchewki, pietruszki i pora. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce, która jest idealna na niedzielny obiad, chłodne dni lub jako lekarstwo na przeziębienie.

Szukasz przepisu na aromatyczny rosół z makaronem? Kliknij tutaj i wypróbuj staropolskiej wersji z pieczoną kaczką.

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa to danie idealne dla miłośników grzybów i wszystkich, którzy cenią sobie aromatyczne potrawy. Jej smak sprawił, że znalazła się ona na 48. miejscu w rankingu. Podstawowe składniki zupy to bulion i świeże lub suszone borowiki. Zupę można wzbogacić również o aromatyczne warzywa — cebulę, marchewkę, pietruszkę, a także nadać jej odrobiny kremowej konsystencji z użyciem śmietany.

Jeżeli szukasz przepisu na aromatyczną zupę borowikową z łazankami na wywarze warzywnym, kliknij tutaj.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa, która jest bardzo popularna zwłaszcza w okresie zimowym. Jej podstawowym składnikiem jest burak, który nadaje zupie charakterystycznego czerwonego koloru. Nie mogło więc jej zabraknąć w światowym rankingu zup — 49. miejsce należy do niej. Do barszczu czerwonego dodaje się również jabłka, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny i ocet. Niektórzy dopełniają smak barszczu mięsem np. wołowiną lub kiełbasą.

Jeżeli szukasz przepisu na pyszny barszcz czerwony, kliknij tutaj i zasmakuj wersji z ziemniakami i boczkiem.

Najlepsza zupa na świecie — przepisy w serwisie Uwielbiam.pl

Szukasz smacznej inspiracji na aromatyczną i pożywną zupę? Na naszej stronie znajdziesz szereg sprawdzonych przepisów, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni. Zupa pieczarkowa, zupa jarzynowa, zupa rybna, barszcz biały, a może zupa krem z pomidorów? Te i inne propozycje kulinarne masz na wyciągnięcie ręki. Życzymy smacznego! 

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły