Ramen z wołowiną

EkspertOdKuchni
Ramen z wołowiną

0

0 / 0

Ramen z wołowiną to pyszna propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni. Soczyste kawałki wołowiny, miękki makaron ramen i wyraziste dodatki sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i romantyczną kolację przy świecach. Aromatyczny bulion wołowy idealnie łączy w sobie słodkie, słone i lekko ostre smaki — bez problemu rozgrzeje w chłodne dni.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron ramen

400 g mięso wieprzowe

2 łyżka olej roślinny

1 szt. cebula

1 łyżeczka starty korzeń imbiru

4 szkl. bulion drobiowy lub wieprzowy

4 łyżka sos sojowy

2 łyżka pasta miso

2 łyżka sake (opcjonalnie)

4 szt. prasowane glony

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz i odstaw na bok.

2

Pokrój wieprzowinę na kawałki, osusz papierowym ręcznikiem, posól i posyp pieprzem.

3

W dużym garnku lub woku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i smaż do zeszklenia.

4

Dodaj pokrojoną w kostkę wieprzowinę i smaż, aż się zrumieni.

5

Wlej bulion drobiowy lub wieprzowy do garnka i dodaj sos sojowy, pastę miso, sake (jeśli używasz) oraz cukier.

6

Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

7

Oddzielnie ugotuj jajka na miękko lub na twardo, w zależności od preferencji. Podgrzej ugotowany makaron ramen, dodaj do garnka z bulionem i mieszaniną mięsa. Dobrze wymieszaj, aby makaron wchłonął smaki.

8

Podziel makaron na 4 porcje, na każdej z nich umieść jedno ugotowane jajko, prasowane glony, ułóż plastry mięsa i posyp szczypiorkiem. Gotowe!

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły