Zupa tajska Tom Yum z krewetkami i kurczakiem

EkspertOdKuchni
Zupa tajska Tom Yum z krewetkami i kurczakiem

0

0 / 0

Jeżeli cenisz sobie orientalne smaki, koniecznie spróbuj zupy tajskiej Tom Yum z krewetkami i kurczakiem. To wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i aromatycznego. Zupa na bazie mleka kokosowego i aromatycznego bulionu drobiowego to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i na spotkania ze znajomymi, gdzie chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalnym smakiem.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 łyżka pasta tom yum

4 szkl. bulion drobiowy

1 pusz. mleko kokosowe

1 plast. plastry ananasa

1 szt. pomidor

1 szt. cebula

2 łyżka sok z limonki

2 łyżka sos rybny

1 łyżka cukier brązowy

200 g krewetki

200 g kurczak cały

1 szcz. gałka kokosowa

1 szcz. posiekana kolendra

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozgrzej pastę tom yum na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć.

2

Dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.

3

Dodaj mięso z kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso się zarumieni.

4

Wlej bulion i mleko kokosowe do garnka, a następnie doprowadź do wrzenia.

5

Dodaj ananasa, pomidora, sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy (lub brązowy). Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

6

Dodaj krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, gdy krewetki staną się różowe i ugotowane.

7

Przed podaniem udekoruj zupę gałką kokosową lub posiekaną kolendrą. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły