Zupa tajska Tom Yum z krewetkami i kurczakiem
EkspertOdKuchni
Jeżeli cenisz sobie orientalne smaki, koniecznie spróbuj zupy tajskiej Tom Yum z krewetkami i kurczakiem. To wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i aromatycznego. Zupa na bazie mleka kokosowego i aromatycznego bulionu drobiowego to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i na spotkania ze znajomymi, gdzie chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalnym smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2456
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
139
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jeżeli cenisz sobie orientalne smaki, koniecznie spróbuj zupy tajskiej Tom Yum z krewetkami i kurczakiem. To wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i aromatycznego. Zupa na bazie mleka kokosowego i aromatycznego bulionu drobiowego to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i na spotkania ze znajomymi, gdzie chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalnym smakiem.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżka pasta tom yum
4 szkl. bulion drobiowy
1 puszka mleko kokosowe
1 plaster plastry ananasa
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka sos rybny
1 łyżka cukier brązowy
200 g krewetki
200 g kurczak cały
1 szczyp. posiekana kolendra
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej pastę tom yum na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć.
Dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
Dodaj mięso z kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso się zarumieni.
Wlej bulion i mleko kokosowe do garnka, a następnie doprowadź do wrzenia.
Dodaj ananasa, pomidora, sok z limonki, sos rybny i cukier brązowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodaj krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, gdy staną się różowe i ugotowane.
Przed podaniem udekoruj zupę posiekaną kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2456
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
139
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.