Zupa tajska Tom Yum z krewetkami i kurczakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Zupa tajska Tom Yum z krewetkami i kurczakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713771918335.jpeg&w=3840&q=75)
Jeżeli cenisz sobie orientalne smaki, koniecznie spróbuj zupy tajskiej Tom Yum z krewetkami i kurczakiem. To wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i aromatycznego. Zupa na bazie mleka kokosowego i aromatycznego bulionu drobiowego to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i na spotkania ze znajomymi, gdzie chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalnym smakiem.
1
0 / 0
Jeżeli cenisz sobie orientalne smaki, koniecznie spróbuj zupy tajskiej Tom Yum z krewetkami i kurczakiem. To wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i aromatycznego. Zupa na bazie mleka kokosowego i aromatycznego bulionu drobiowego to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i na spotkania ze znajomymi, gdzie chcemy zaskoczyć naszych gości niebanalnym smakiem.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżka pasta tom yum
4 szkl. bulion drobiowy
1 puszka mleko kokosowe
1 plaster plastry ananasa
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka sos rybny
1 łyżka cukier brązowy
200 g krewetki
200 g kurczak cały
1 szczyp. posiekana kolendra
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej pastę tom yum na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć.
Dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
Dodaj mięso z kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso się zarumieni.
Wlej bulion i mleko kokosowe do garnka, a następnie doprowadź do wrzenia.
Dodaj ananasa, pomidora, sok z limonki, sos rybny i cukier brązowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodaj krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut lub do momentu, gdy staną się różowe i ugotowane.
Przed podaniem udekoruj zupę posiekaną kolendrą. Smacznego!