Żurek z przepiórczym jajkiem

kontakt_1
Żurek z przepiórczym jajkiem

0

0 / 0

Wielkanoc to czas żurków i barszczy. Wypróbuj, tym razem, żurku z jajkiem przepiórczym. Niewielka zmiana a z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 l bulion warzywny

3 szt. biała kiełbasa wieprzowa

3 szt. ząbek czosnku

2 łyżka majeranek

6 szt. jajka przepiórcze

1 opak. kwaśna śmietana 18%

500 żurek krakus

2 l tymbark pomarańcza brzoskwinia

Przygotowanie


1

Przygotowujemy bulion warzywny z włoszczyzny usuwając warzywa i szumowiny, dodajemy białą kiełbasę i gotujemy około pół godziny.

2

Trzy ząbki czosnku dokładnie myjemy i rozgniatamy w łupinach dodając do wywaru.

3

Żur domowy lub gotowy wlewamy do gotującego się bulionu z 2 łyżkami majeranku, gotujemy jeszcze 10 minut.

4

W między czasie jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.

5

Do zupy dodajemy kilka łyżek śmietany 18%, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Podajemy z jajkami, świeżym majerankiem i chlebem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

616

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły