Żurek z przepiórczym jajkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Żurek z przepiórczym jajkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974880556.jpeg&w=3840&q=75)
Wielkanoc to czas żurków i barszczy. Wypróbuj, tym razem, żurku z jajkiem przepiórczym. Niewielka zmiana a z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.
0
0 / 0
Wielkanoc to czas żurków i barszczy. Wypróbuj, tym razem, żurku z jajkiem przepiórczym. Niewielka zmiana a z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 l bulion warzywny
3 szt. biała kiełbasa wieprzowa
3 szt. ząbek czosnku
2 łyżka majeranek
6 szt. jajka przepiórcze
1 opak. kwaśna śmietana 18%
500 żurek krakus
2 l tymbark pomarańcza brzoskwinia
Przygotowanie
Przygotowujemy bulion warzywny z włoszczyzny usuwając warzywa i szumowiny, dodajemy białą kiełbasę i gotujemy około pół godziny.
Trzy ząbki czosnku dokładnie myjemy i rozgniatamy w łupinach dodając do wywaru.
Żur domowy lub gotowy wlewamy do gotującego się bulionu z 2 łyżkami majeranku, gotujemy jeszcze 10 minut.
W między czasie jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.
Do zupy dodajemy kilka łyżek śmietany 18%, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z jajkami, świeżym majerankiem i chlebem.