Zupa borowikowa z łazankami
kontakt_1
Jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych grzybów - borowik, czyli popularny prawdziwek. Jesteś fanem tego leśnego przysmaku? My też! Koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę borowikową z łazankami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych grzybów - borowik, czyli popularny prawdziwek. Jesteś fanem tego leśnego przysmaku? My też! Koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę borowikową z łazankami!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g suszone borowiki
150 g makaron łazanki lubella
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
500 koncentrat bulionu warzywnego krakus
2 łyżka masło
2 łyżka natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron łazanki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
Borowiki zalej gorącą woda i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź. Wodę z grzybów pozostaw. Borowiki pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w drobną kostkę.
Masło rozpuść na patelni, dodaj warzywa i smaż kilka minut. Zalej wodą z grzybów i podgrzewaj kilka minut.
W garnku zagotuj bulion, dodaj borowiki i warzywa. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut. Zupę podawaj z łazankami posypana natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.