Zupa borowikowa z łazankami

kontakt_1
Zupa borowikowa z łazankami

0

5 / 1

Jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych grzybów - borowik, czyli popularny prawdziwek. Jesteś fanem tego leśnego przysmaku? My też! Koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę borowikową z łazankami!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 g suszone borowiki

150 g makaron łazanki lubella

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

500 koncentrat bulionu warzywnego krakus

2 łyżka masło

2 łyżka natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron łazanki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.

2

Borowiki zalej gorącą woda i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź. Wodę z grzybów pozostaw. Borowiki pokrój na mniejsze kawałki.

3

Warzywa dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w drobną kostkę.

4

Masło rozpuść na patelni, dodaj warzywa i smaż kilka minut. Zalej wodą z grzybów i podgrzewaj kilka minut.

5

W garnku zagotuj bulion, dodaj borowiki i warzywa. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut. Zupę podawaj z łazankami posypana natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

285

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły