0

Składniki

1 Sztuka
Kaczka cała
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
Pietruszka korzeń
1 Sztuka
por
0.5 Sztuki
seler
5 Sztuk
ziele angielskie
2 Sztuki
liść laurowy
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Opakowanie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa.
  2. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny.
  3. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.

Opis

Rosół w wersji staropolskiej z pieczonej ma bardzo wyrazisty smak, aromat i kolor. Edit: w przepisie jest "• cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce" ale może wystarczy dodać "pieczona kaczka"

Podobne przepisy

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodki...

Przepis
Średni Do 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!