Pomysły na desery w pucharkach — 5 słodkich przepisów

Pomysły na desery w pucharkach — 5 słodkich przepisów

Kakao DecoMorreno

1/4/2024

ok. 3 min


Szukasz inspiracji na pyszne desery w pucharkach? To idealny wybór, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcemy w łatwy i szybki sposób przygotować deser na przeróżne okazje. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Tiramisu z likierem Baileys

Jeżeli cenisz sobie smak włoskiej klasyki, czyli tiramisu, możesz zaserwować desery w mniejszych porcjach. To doskonała propozycja na eleganckie uroczystości lub spotkania towarzyskie, zwłaszcza dla miłośników kawowych smaków. Na początku zaparzamy kawę, studzimy ją i mieszamy z likierem. Następnie do przygotowanych pucharków wykładamy biszkopty, które wcześniej moczymy w kawie. Całość posypujemy kakao. Teraz ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ubijamy również białka, które dodajemy do masy. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do pucharków. Wierzch posypujemy kakao i wykładamy namoczone kawą biszkopty. Deser przekładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem posypujemy odrobiną kakao. Wierzch możemy również ozdobić ulubionymi owocami, np. świeżymi truskawkami lub malinami.

Mus z czekoladą

Mus z czekoladą to prosty i szybki deser, którego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, jak urodziny czy romantyczne wieczory. Może być również doskonałym rozwiązaniem w sytuacji gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy dużo składników w naszej lodówce. Wystarczy ubić jajka wraz z cukrem na parze, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Następnie czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Całość wlewamy do masy jajecznej, a następnie dodajemy masło i spirytus. Wszystko mieszamy i przelewamy, aż do wypełnienia pucharka. Mus przełóż do lodówki na godzinę, a przed podaniem posyp startą czekoladą, rodzynkami, orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Deser kokosowy à la Raffaello

A teraz czas na coś słodkiego w wersji fit! Deser kokosowy à la Rafaelo to idealny wybór dla wszystkich fanów słodyczy, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie deseru zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej na mleku kokosowym. Następnie blendujemy ją na gładki krem wraz z syropem z agawy i mlekiem roślinnym. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. W tym celu podgrzewamy mleko kokosowe wraz z kakao, musem kokosowym i syropem z agawy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, przelewamy całość na wierzch deserków. Możesz urozmaicić również podanie deseru o płatki kokosowe na wierzchu lub kokosowe trufle. Smacznego!

Deser mascarpone mango

Dla wszystkich miłośników egzotycznych owoców proponujemy lekki i orzeźwiający deser mascarpone mango. To doskonałe rozwiązanie na codzienne osłodzenie dnia, imprezy lub przyjęcia. Sprawdzi się szczególnie w okresie letnim, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie lekkiego. Wystarczy ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wystarczy przełożyć masę do pucharków, na wierzch wyłożyć pulpę z mango i udekorować pokruszonymi herbatnikami. To idealny wybór dla każdego, kto szuka przepisu na kremowe i szybkie desery z owocową nutą.

Eton Mess, czyli pyszny deser bezowy

Beza to idealny składnik, z którego możemy przygotować mini desery na różne okazje. Tak jest również w przypadku Eton Mess, czyli tradycyjnego angielskiego deseru z bitą śmietaną i owocami. Zaczynamy od zagotowania w garnku truskawek lub malin z cukrem. Następnie wszystko blendujemy i dodajemy kakao. Dla dodatkowej słodkości możemy dodać również cukier puder. W międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno. Na spód pucharków wykładamy pokruszone bezy, dodajemy świeże owoce, bitą śmietanę i przygotowany sos owocowo-czekoladowy. Gotowe! Tak przygotowany deser najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, kiedy beza jest chrupiąca.

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły