Tiramisu z likierem Baileys
EkspertOdKuchni
0
5 / 1
Szukasz pysznego ciasta na Dzień Kobiet? Koniecznie zasmakuj tiramisu z likierem Baileys, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych i wyrazistych deserów. Sprawdzi się na wiele wyjątkowych okazji, ale Dzień Kobiet z pewnością zasługuje na kremowe i mocno kawowe smaki, które królują wśród włoskich słodkości. Tiramisu przygotujesz w dowolnym szklanym naczyniu, pucharku lub szklance. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mascarpone
100 g cukier puder
150 mocna kawa (najlepiej espresso)
10 szt. biszkopty podłużne
40 g kakao decomorreno
80 likier baileys
Przygotowanie
Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia, następnie wymieszaj ją z likierem Baileys.
Biszkopty przetnij tak, aby zmieściły się do słoiczka (możesz użyć kieliszków na wino lub szklanek). Zanurz biszkopty w kawie, ułóż na dnie naczynia i posyp kakao.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone i na wolnych obrotach miksuj, aż składniki się połączą, a masa będzie gęsta (nie ubijaj, bo masa może się zważyć).
Białka ubij na sztywno. Dodaj je stopniowo do masy i mieszaj za pomocą szpatułki.
Wlej pierwszą warstwę masy do przygotowanego wcześniej naczynia, posyp kakao i przełóż namoczonymi biszkoptami.
Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem obsyp wierzch deseru kakao. Możesz również udekorować ulubionymi owocami.