Eton Mess – deser bezowy

Kakao DecoMorreno

Kto uwielbia połączenie bezy i owoców — ręka do góry! W tym przepisie owocowy smak deseru dopełniamy wysokiej jakości kakao. Jak raz spróbujesz Eton Mess, pokochasz go na zawsze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
889
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kto uwielbia połączenie bezy i owoców — ręka do góry! W tym przepisie owocowy smak deseru dopełniamy wysokiej jakości kakao. Jak raz spróbujesz Eton Mess, pokochasz go na zawsze!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szkl. truskawki
1.50 szkl. poziomki
3 łyżka cukier
1 łyżka kakao decomorreno
1.50 szkl. bezy do dekoracji
300 ml śmietanka kremowa 36%
Przygotowanie
Wsyp 1 szklankę truskawek do rondelka, dodaj 3 łyżki cukru i odstaw na kilka minut, aż owoce puszczą sok.
Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną (ok. 5 minut).
Owoce zblenduj na gładki mus.
Dodaj 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj. Spróbuj. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj 1–2 łyżki cukru więcej. Odstaw do przestudzenia.
Ubij 300 ml śmietanki 36% na sztywno.
Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę cukru pudru dla delikatnej słodyczy.
W pucharkach lub szklankach ułóż warstwowo pokruszone bezy, bitą śmietankę, świeże owoce i sos owocowo-czekoladowy.
Deser najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu – bezy zachowają chrupkość, a śmietanka lekko połączy się z owocami i sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
889
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.