Eton Mess – deser bezowy

Kakao DecoMorreno
Eton Mess – deser bezowy

0

0 / 0

Kto uwielbia połączenie bezy i owoców — ręka do góry! W tym przepisie owocowy smak deseru dopełniamy wysokiej jakości kakao. Jak raz spróbujesz Eton Mess, pokochasz go na zawsze!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szkl. truskawki

1.50 szkl. poziomki

3 łyżka cukier

1 łyżka kakao decomorreno

1.50 szkl. bezy do dekoracji

300 ml śmietanka kremowa 36%

Przygotowanie


1

Wsyp 1 szklankę truskawek do rondelka, dodaj 3 łyżki cukru i odstaw na kilka minut, aż owoce puszczą sok.

2

Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną (ok. 5 minut).

3

Owoce zblenduj na gładki mus.

4

Dodaj 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj. Spróbuj. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj 1–2 łyżki cukru więcej. Odstaw do przestudzenia.

5

Ubij 300 ml śmietanki 36% na sztywno.

6

Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę cukru pudru dla delikatnej słodyczy.

7

W pucharkach lub szklankach ułóż warstwowo pokruszone bezy, bitą śmietankę, świeże owoce i sos owocowo-czekoladowy.

8

Deser najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu – bezy zachowają chrupkość, a śmietanka lekko połączy się z owocami i sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

889

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

130

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły