Nie tylko sushi i risotto — pomysły na dania z ryżem
EkspertOdKuchni
7/31/2023
ok. 4 min
Ryż jest jednym z najbardziej wszechstronnych składników kulinarnych na świecie. To popularne ziarno pochodzące z Azji jest znane głównie dzięki potrawom takim jak sushi i risotto. Jednak istnieje wiele innych fascynujących potraw, które można przygotować z ryżem. W tym artykule przyjrzymy się kilku unikalnym i pysznym pomysłom na dania z wykorzystaniem ryżu. Czytaj dalej i zainspiruj się sprawdzonymi przepisami, które wykorzystasz w swojej kuchni!
Arancini
Arancini to popularne włoskie przekąski w kształcie kulek, przygotowywane z ugotowanego ryżu wymieszanego z serem i różnymi przyprawami. Kuleczki ryżowe są następnie panierowane i smażone, aż staną się złociste i chrupiące na zewnątrz. Arancini doskonale nadają się jako przekąska na imprezy, ale mogą również stanowić główne danie. Wystarczy posmażyć ryż arborio na maśle, a następnie dodać bulion i mieszać do momentu wchłonięcia. Całość przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i dodajemy parmezan. Gotowy ryż wypełniamy serkiem mascarpone oraz pesto i formujemy na kształt kulek. Arancini obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Brzmi smacznie? Kliknij tutaj i poznaj cały przepis!
Mango sticky rice
Jeżeli szukasz smacznego przepisu na nieskomplikowane danie z ryżem, koniecznie kliknij tutaj i poznaj przepis na mango sticky rice. To popularny deser z Tajlandii, który zdobywa serca wielu smakoszy na całym świecie. Wystarczy ugotować kleisty ryż, a następnie połączyć go z przygotowanym wcześniej mlekiem kokosowym z cukrem i solą. Gdy płyn całkowicie się wchłonie, wykładamy gotowy ryż na talerz, a na wierzch układamy plasterki mango. To idealny wybór dla miłośników deserów o orientalnym charakterze. Słodki ryż doskonale łączy się z egzotycznym owocem, przez co całość doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad dla całej rodziny, jak i pyszny deser na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
Paella Valenciana
Kiedy myślimy o ryżu, nie możemy pominąć paelli — tradycyjnego hiszpańskiego dania. Paella Valenciana jest jedną z najbardziej znanych odmian. Połączenie ryżu z kurczakiem, mięsem z królika, fasolką szparagową, czerwoną fasolą, cukinią, limonką i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych i sycących potraw. Najpierw mięso z kurczaka i królika podsmażamy do zarumienienia, dodajemy fasolkę szparagową, cukinię oraz przecier pomidorowy i smażymy do momentu odparowania płynu. Następnie dodajemy czerwoną fasolę, przyprawy i wodę, którą doprowadzamy do wrzenia. Na patelnię ze składnikami dodajemy podprażony ryż, gotujemy, aż woda odparuje i gotowe! Jeżeli marzysz o smaku prosto ze słonecznej Hiszpanii, kliknij tutaj i poznaj cały przepis!
Mochi
Przybywamy teraz do Japonii, gdzie naszym następnym przysmakiem jest mochi. To słodkie i klejące ciasteczka ryżowe, które stały się popularne na całym świecie. Mochi jest tradycyjnie przygotowywane podczas japońskiego Nowego Roku i można je znaleźć w różnych wariacjach smakowych — z pastą fasolową, sezamową, matchą lub kawałkami owoców To doskonały wybór dla miłośników deserów o delikatnym smaku. Teraz możesz przygotować je samodzielnie we własnej kuchni! Kliknij tutaj i sprawdź przepis na mochi, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Zapiekany ryż z jabłkami
Szukasz przepisu na szybkie dania z ryżem? Kliknij tutaj i poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami, który idealnie sprawdzi się jako deser lub ciepła przekąska. To połączenie ryżu, cukru, jabłek i cynamonu, które jest pieczone w piekarniku do zarumienienia. Zasmakuje wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych smaków. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie apetycznego deseru, który świetnie sprawdzi się na zimowe wieczory. Co więcej, całość przygotujesz w mniej niż godzinę — wystarczy zagotować ryż z mlekiem, wyłożyć całość do foremek żaroodpornych, przykryć przygotowanym wcześniej musem jabłkowym, na wierzch wyłożyć kolejną warstwę ryżu i zapiec w piekarniku.
Poke bowl z ryżem i łososiem
Ostatnim przepysznym daniem na naszej liście jest poke bowl, które ma swoje korzenie na Hawajach, ale zdobyło serca kulinarnych entuzjastów na całym świecie. Składa się z pokrojonego łososia, awokado, fasolki edamame, marynowanej tykwy, rzepy i imbiru. Całość podawana jest na ryżu do sushi i serwowana w miseczkach. Lekka i smaczna kombinacja składników sprawia, że poke bowl staje się idealnym wyborem dla osób szukających zdrowego posiłku. Kliknij tutaj i poznaj cały przepis! Możesz również dowolnie modyfikować składniki, dodając więcej warzyw lub inne ulubione dodatki. Życzymy smacznego!